Presunúť na hlavný obsah

POLIEVKOVÁ DIÉTA

Zdravie a relax

Drastické hladovanie nielenže neprospieva zdraviu, no vaše týranie bude ešte aj zbytočné, keďže skôr či neskôr nastúpi známy jojo efekt. Zhodiť niekoľko kíl za krátku dobu sa dá aj inak. Zaručene vám pomôže polievková diéta. Stačí, ak si doprajete ľahké polievky, ktoré sa stanú základom vášho jedálnička. Výborne zasýtia, dodajú organizmu potrebné tekutiny, výživné látky, naštartujú látkovú výmenu a urýchlia proces chudnutia. Základ diéty tvorí zdravá zeleninová polievka, ktorú môžete jesť kedykoľvek a v akomkoľvek množstve.

Mnoho diét je pre organizmus iba šokovou terapiou, ktorá sa zvyčajne končí frustráciou, stresom a sklamaním zo zlyhania. Nehovoriac o nežiadúcom jojo efekte. Ak ste si však stanovili cieľ, že v dohľadnej dobe stratíte pár kilogramov, ktoré sa od zimy na vás pevne držia, stavte na polievky. Je to účinný, no najmä zdravý spôsob ako zhodiť tukové vankúšiky bez toho, aby ste museli nezmyselne hladovať. Nie je to však iba chudnutie, ale aj istá očistná a výživná kúra. Najmä v horúcich dňoch oceníte osviežujúci účinok tohto jedla. Navyše je polievka zdroj tekutín a tak je aj súčasťou pitného režimu. Okrem toho zlepšuje trávenie a pomáha odstraňovať jedy z tela. Výhodou tohto pokrmu je aj jeho variabilita. Keďže polievku môžete pripraviť na množstvo spôsobov, nikdy sa jej neprejete. Polievky obsahujúce veľa zeleniny zásobujú telo antioxidantmi a minerálnymi látkami. V neposlednom rade je zelenina aj zdrojom cennej vlákniny, ktorá pomáha zlepšovať činnosť čriev. A samozrejme, ak zvolíte správne ingrediencie, má málo kalórií, no napriek tomu veľmi dobre zasýti. Pri polievkovej diéte však nemusíte konzumovať iba tekutú stravu. Na raňajky si doprajte porciu ovocia, cereálie či biely jogurt. Vhodná je aj porcia tmavej ryže, či diétne upravené zemiaky. Snažte sa vynechať chlieb, pečivo, tučné mliečne výrobky, sladkosti a alkohol. Polievka by však mala ostať základom jedálnička. Nemusíte sa obávať, že vám bude “liezť krkom“. Dôležité však je, aby ste nepridávali kalorické ingrediencie. Pripravte si zeleninový vývar, do ktorého budete pridávať ďalšie prísady. Veľmi vhodná je mladá fazuľka, celozrnné cestoviny, nadrobno pokrájané kuracie prsia, kukurica, zemiak, ryžové rezance, paradajky v konzerve, kurací bujón a samozrejme množstvo zeleniny. Na dochutenie používajte bylinky.