Presunúť na hlavný obsah

GRILOVANIE

Recepty

Čo môže byť lepšie ako grilovanie s priateľmi v záhrade či na vašom obľúbenom prírodnom mieste? Príjemné posedenie a zábava spojená s chutným jedlom je jednoducho ten najlepší spôsob, ako stráviť letné popoludnia. Nielen skvelá spoločnosť a pohodové miesto, ale aj voňavé a chrumkavé grilované špeciality vytvárajú skvelú atmosféru. Aby jedlo dokonale chutilo, musíte použiť nielen správne suroviny, ale aj spôsob prípravy.

Grilovať môžete takmer všetko. Mäso, zeleninu, hríby, pečivo, ale aj ryby či ovocie. Pre skvelé výsledky je však dôležité správne ochutenie, výber surovín a spôsob grilovania. Výber je skutočne široký. Z bravčového mäsa sú najvhodnejšie plátky krkovičky, stehna, bôčik či plátky panenky. Hovädzie na grilovačkách najčastejšie reprezentuje roštenka nakrájaná na plátky. Medzi najpopulárnejšie a najuniverzálnejšie patrí najmä hydina. Kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia sa dajú ochutiť a pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Je však dôležité ustriehnuť, aby mäso nebolo vysušené. Ak ste milovníkom rýb, stavte na pstruhy, pretože ich mäso drží dobre pokope. Na ochucovanie používajte najmä marinády na rôzne spôsoby. Čím dlhšie budete mäso marinovať, tým bude chutnejšie. Najlepšie je ho nechať naložené v chladničke minimálne 12 hodín pred grilovaním. Výborne chutia i placky z mletého mäsa. Ak nemáte čas na prípravu, veľmi praktické sú údeniny. Párky, špekáčiky, klobásy a množstvo iných mäsových výrobkov určených na grilovanie dostanete v každom supermarkete. Výborne chutí nielen marinované mäso, ale ja zelenina. Šampióny, paprika, cibuľa, cesnak, baklažán, cukina sú skutočne lahôdky. Dokonca aj z tofu syra a ovocia môžete vyčariť skvelé chuťovky. Veľmi vhodné je grilovacie korenie určené špeciálne na zeleninu. Mäso sa dá ochutiť na množstvo spôsobov. Pikantné, exotické, jemné, chrumkavé, bylinkové... Ak ste zatúžili po mixe chutí, ugrilujte si obľúbené zmiešané špízy, kde striedavo ponapichujete zeleniny, hríby, mäso, slaninku... Požadovanú chuť docielite ochutením a dochutením. Osvedčená klasika ktorá nikdy nesklame je kombinácia oleja, horčice, cesnaku a mletej červenej papriky. Výborné je aj karí, čierne a biele korenie, špeciálne korenie na steaky a pečené a, samozrejme, grilovacie korenie. Pokiaľ je možné, pred grilovaním mäso nesoľte. Väčšie kusy mäsa grilujte zabalené v alobale, ktorý dôkladne uzavrite. Takto sa mäso rovnomerne upečie a zároveň nevytečie šťava. Aby bolo jedlo lahodné, dôležitý je aj správny spôsob pečenia. Predtým ako začnete, vyberte grilu vhodné miesto v závetrí. Gril nechajte dobre rozpáliť, pahrebu rovnomerne rozhrabte. Mäso sa dobre ugriluje vtedy, keď ho na gril položíte až v momente, kedy je uhlie dobre prehorené. Keďže pri grilovaní vznikajú aj zdraviu škodlivé látky, snažte sa tomu maximálne predísť. Nepečte mäso v priamom ohni a nenechajte kvapkať masť do ohňa. Mäso a údeniny zabaľte do alobalu alebo grilujte na alobalových miskách. Pri grilovaní zeleniny a ovocia sa však takýchto karcinogénnych splodín nemusíte obávať. Aj keď už existujú rôzne elektrické a plynové grily, najlepšiu chuť a vôňu získa iba jedlo grilované na drevenom uhlí.