MESTO MÚZEÍ – MEXICO CITY
Mesto založené na ruinách bývalého hlavného mesta Aztékov, Tenochtitlánu, ktoré dobyli Španieli. Miesto s najväčším počtom múzeí na svete. Mesto, kde v hromadnej doprave môžu cestovať len ženy. Svet telenoviel, sombrér, tequily a fazule. Toto je len zopár špecifík najväčšieho mesta sveta a zároveň hlavného mesta Mexika – Mexico City. Historické centrum je situované v srdci mesta, postavili ho na ruinách pôvodného aztéckeho hlavného mesta Tenochtitlánu.
Vyznačuje sa vycibrenou koloniálnou architektúrou. V jeho centre leží hlavné mestské námestie Plaza de la Constitución, známe i pod názvom Zócalo. Na druhom najväčšom námestí na svete si môžete prezrieť prezidentský palác, metropolitnú katedrálu Sagrario Metropolitano a zvyšky veľkého aztéckeho chrámu Templo Mayor. Pri katedrále sedia remeselníci a miestni umelci, ktorí ponúkajú produkty svojej práce. V centre mesta sa nachádza listnatý park, na jeho konci stojí pôsobivý Palacio de Bellas Artes – palác krásneho umenia. Najkrajší je jeho interiér dekorovaný v štýle Art Deco. Zaujímavo pôsobia i moderné mrakodrapy, luxusné hotely a nádherné uličky popretkávané značkovými obchodmi, ktoré vedú od historického centra k najväčšiemu parku Mexico City Chapultepec. Ak budete prechádzať touto cestou, narazíte na La Zona Rosa – ružovú zónu, ktorá je vyhľadávaným nákupným centrom turistov a miestom nočného života. Pri parku Chapultepec sa pod vysokými stromami ukrýva zoologická záhrada a rezidencia cisára Maximiliána. Odporúčame navštíviť aj múzeum Instituto Nacional de Antropología a Museo de Historia Natural. Pred tým druhým nájdete obrovskú niekoľkotonovú sochu boha dažďa Tlaloca dovezenú z pralesa a mužov zavesených za členky. Sú to indiáni, ktorí sa spúšťajú dolu hlavou z 25 metrov vysokého stožiaru. Ten predstavuje strom života a muži okolo neho 13 krát zakrúžia a pristanú na zemi.
Mexická gastronómia
Zmiešanie kultúr v Mexiku výrazne prispelo aj k splynutiu jedál viacerých kultúr. V Mexiku je už po 4000 rokov kukurica hlavnou plodinou a zároveň neoddeliteľnou súčasťou mexickej stravy. Jednotlivé jadierka zmäknú vo vode, omastia sa a premiešavajú na panvici, pričom získavajú svoj tvar. Najčastejšie sa zatáčajú do tvaru korytnačieho panciera. Posvätná je aj fazuľa a chili papričky. Mexičania rozlišujú iba dva typy chutí - pálivú a korenistú, čo však jazyk cudzinca nedokáže rozpoznať. Domáci dokážu vypestovať aj vynikajúce dyne, avokádo, sladké zemiaky, ananás, papayu a kokosové orechy.
Mexická gastronómia
Zmiešanie kultúr v Mexiku výrazne prispelo aj k splynutiu jedál viacerých kultúr. V Mexiku je už po 4000 rokov kukurica hlavnou plodinou a zároveň neoddeliteľnou súčasťou mexickej stravy. Jednotlivé jadierka zmäknú vo vode, omastia sa a premiešavajú na panvici, pričom získavajú svoj tvar. Najčastejšie sa zatáčajú do tvaru korytnačieho panciera. Posvätná je aj fazuľa a chili papričky. Mexičania rozlišujú iba dva typy chutí - pálivú a korenistú, čo však jazyk cudzinca nedokáže rozpoznať. Domáci dokážu vypestovať aj vynikajúce dyne, avokádo, sladké zemiaky, ananás, papayu a kokosové orechy.