Presunúť na hlavný obsah

AJ NEALKOHOLICKÉ PIVO OSVIEŽI

Recepty

Pivo patrí medzi obľúbené nápoje nielen mužov, ale čoraz častejšie aj žien. Najlepšie chutí čapované a správne vychladené. Čo však v prípade, že naň máte chuť, no musíte sa ešte venovať práci alebo vás čaká cesta autom? Vtedy musí ísť chuť na „chladenú dvanástku“ bokom a prichádzajú pivá slabšie a nealkoholické.

„Počas dňa alebo po namáhavom športovom výkone  nádherne osvieži a dodá telu rýchlo všetky minerálne látky práve desaťstupňové pivo,“ povedal pre FEMINITY Václav Berka, odborník na zlatistý mok. Pije ho aj on, no ako tvrdí, je celou svojou dušou milovníkom piva Pilsner Urquell, takže na klasickú dvanástku nedá dopustiť. Za deň zvykne vypiť dve pivá, ktoré sú podľa odborníkov zdraviu prospešné. Špecifickou kategóriou osviežujúcich pív sú nealkoholické verzie. Mnohí pivári ich považujú za niečo menejcenné, čo sa pivom ani nazývať nemá. Podľa Berku to však pivo je: „Dať si čapované nealko pivo je podstatne väčší zážitok, ako fľaškové.“ História výroby nealkoholického piva je bohatá. Prvé takéto pivá sa začali predávať krátko po druhej svetovej vojne vo Švajčiarsku a Nemecku. Ich príprava bola pomocou vákuovej filtrácie, kedy sa z klasického piva odstránil alkohol. Rokmi sa metódy zlepšovali a dnes sa dá vyrobiť viacerými spôsobmi. Najnáročnejšou je práve odstraňovanie alkoholu z klasického piva fyzikálno-chemickými procesmi ako odparovanie alebo metóda reverznej osmózy. Radegast pri výrobe používa metódu riadeného kvasenia, vďaka ktorému sa vytvorí minimálne množstvo alkoholu. „Na prípravu nášho nealkoholického sa používajú rovnaké suroviny ako pri iných pivách, rozdiel je v kvasinkách. Tie sú iné ako pre klasické pivá, pretože produkujú len také množstvo alkoholu, aké má mať,“ vysvetľuje Berka. Ani nealkoholické pivo však nie je úplne bez alkoholu, to ich s obsahom 0,49% spĺňa tesne limit určený zákonom.