Presunúť na hlavný obsah

NÁPOJ AKO LIEK

Recepty

Stáva sa, že nás z našej rovnováhy vyruší malá disharmónia spôsobená napríklad zmenou ročného obdobia, prechladnutím, zlým jedlom, stresom alebo náladou. V tomto čase si pripravte niektorý z liečivých nápojov, ktorý môže znovu vytvoriť podmienky na dobrú funkciu vnútorných orgánov a tým obnoviť pocit rovnováhy v tele. Nápoj pohladí vaše vnútornosti, dodá im silu a upokojí podráždenie. Aj keď chuť týchto nápojov nie je taká príjemná ako ich účinok, možno si časom na ňu zvyknete tak, že sa vám spojí s príjemným pocitom upokojenia.

Sladký zeleninový nápoj

Napoj udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. Čoraz viac ľudí dnes trpí hypoglykémiou
prejavujúcou sa prejedaním, náladovosťou, únavou, ospalosťou, maškrtením sladkosti. Nápoj je najlepšie piť dopoludnia (okolo jedenastej hodiny), v prípade potreby aj popoludní. Vždy, keď je silná chuť na sladké. Pripravujeme ho z niekoľkých druhov sladkej zeleniny (cibuľa, mrkva alebo paštrnák, biela kapusta, tekvica alebo sladké zemiaky).
Suroviny (na 3 – 4 malé šálky):
1 šálka veľmi jemne nastrúhanej sladkej zeleniny (cibuľa, mrkva, biela kapusta, tekvica)
1/2 litra vody
Postup:
Vodu so zeleninou privedieme do varu a necháme 20 až 30 minút variť. Vývar precedíme
a uchovávame horúci v termoske.

Ume-Sho-Kuzu
Posilňujúci napoj pre slabé trávenie, pri celkovej slabosti, zníženej vitalite, prechladnutí, pri problémoch žalúdka alebo čriev. Nápoj pijeme horúci medzi dvoma jedlami.
Suroviny:
1 šálka vody, 1 lyžica škrobu Kuzu, 1/2 až 1 slivka umeboshi roztretá bez kôstky,
niekoľko kvapiek sójovej omáčky Shoyu
Postup:
Kuzu rozpustíme v studenej vode a za stáleho miešania varíme, kým nápoj nie je číry.
Znížime plameň, pridáme umeboshi slivku a Shoyu, povaríme ešte dve minúty.

Nápoj z Adzuki alebo čiernej fazule
Nápoj posilňuje obličky a ženské orgány, pomáha vylučovať z tela škodlivé usadeniny živočíšnych tukov a bielkovín. Pije sa teplý, raz denne, niekoľko dní.
Suroviny:
1/3 šálky fazule, 2 šálky vody, niekoľko kvapiek Shoyu
Postup:
V tlakovom hrnci varíme fazuľu s vodou (môžeme pridať kúsok riasy kombu). Adzuki
varíme 30 minút, čiernu fazuľu 60 minút. Pred podávaním nápoj precedíme.

Nápoj z daikonu a shiitaké
Má silné prečisťujúce účinky, najmä ak naša strava obsahuje veľa soli. Rozpúšťa a vylučuje usadeniny živočíšnych tukov. Pijeme ho niekoľko dní horúci ráno pred raňajkami.
Suroviny:
1 šálka vody, 2 lyžice strúhaneho daikonu, 1 shiitake, štipka strúhaneho zázvoru,
niekoľko kvapiek Shoyu
Postup:
Shiitake varíme vo vode 5 minút, potom pridáme daikon a zázvor. Varíme ešte jednu
minútu a precedíme.

Amasaké nápoj
Napoj posilňuje slezinu a žalúdok, má veľmi príjemnú sladkú chuť, preto je vhodný ako dezert najmä v čase zvýšeného pracovného výkonu. Tým, že neobsahuje cukor, nezaťažuje trávenie.
Suroviny:
720 g pšenového amasake, rovnaké množstvo vody, ryžový sirup, 1 polievková lyžica
čerstvej zázvorovej šťavy, štipka soli
Postup:
Amasake s vodou, štipkou soli a zázvorovou šťavou za stáleho miešania privedieme do varu, dochutíme ryžovým sirupom a nalejeme do pripravených pohárov. Podávame teplé, pre mužov môžeme pridať viac zázvorovej šťavy.