Presunúť na hlavný obsah

VSTÚPTE DO JESENNEJ „ZÓNY“ DIÉT

Zdravie a relax

Slnečné lúče dopadajú na pokožku čoraz zriedkavejšie a telo sa prepína na zimný mód. U mnohých je práve úbytok slnečných lúčov spúšťačom „zazimovávania“, ktoré k vašej hmotnosti pripíše pár kíl navyše. Ak si však nutne nepotrebujete rozšíriť šatník o dve čísla, mali by ste si na tieto dni zvoliť primeranú diétu. Nemusíte sa báť, že celú jeseň prehladujete. Zónová diéta vás totiž donúti jesť viackrát denne a pestovať si svoje stravovacie návyky. Nečakajte a už dnes sa pustite do diéty, ktorej holdujú také celebrity ako Madonna, Cindy Crawfordová či Sandra Bullockov

Vaším novým heslom sa stáva „všetko s mierou“. Zónová diéta totiž povoľuje jesť potraviny len v rozumnej miere a častejšie. Najideálnejšie je päť- až šesťkrát denne. Pri konzumácii by ste mali uprednostniť ovocie a zeleninu, no v každom jedle musia byť bezpodmienečne zastúpené aj proteíny. Nebudete tak znižovať len hmotnosť, upravíte si aj rozlietané hormóny, za čo sa vám telo odvďačí pleťou ako porcelán a krásnymi vlasmi. Dôležité pre zachovanie rovnováhy je dodržiavať diétou stanovený počet jedál denne. Raňajkovať by ste mali do hodiny po prebudení, medzi jedlami by nemali byť prestávky väčšie ako päť hodín po väčšom jedle a dva a pol hodiny po menšom jedle. Okrem jedenia by sa však nemalo zabúdať ani na tekutiny. Odporúča sa vypiť minimálne dva litre tekutín denne, z ktorých by 70 percent mala tvoriť čistá voda. Medzi zvyšných tridsať percent zaraďujeme kávu, čaje, džúsy aj polievky. Ideálne je pred každým jedlom vypiť tri decilitre čistej vody, ktorá by nemala byť studená. Hoci táto diéta vyzerá veľmi priateľsky, má svoje pravidlá. Tým najzákladnejším je dodržanie správneho pomeru sacharidov k bielkovinám a tukom. Každé jedlo by malo obsahovať 30 percent sacharidov, 40 percent bielkovín a 30 percent tukov. Zelenú majú nízkotučné potraviny, ovocie, zelenina s vysokým obsahom vlákniny. Vylúčiť by ste mali biele pečivo, tmavú ryžu, cestoviny a banány. Obmedziť by ste mali aj pitie kávy či alkoholu.

Vzorový jedálny lístok na jeden deň:
Raňajky: praženica, toast (najlepšie ryžový), grep
Obed: sendvič so šunkou, malý šalát a ľubovoľné ovocie
Olovrant: jedna porcia kuracích alebo morčacích pŕs, jablko
Večera č. 1: hovädzie chilli, ovocie podľa chuti
Večera č. 2: pohár vína, kus syra