Presunúť na hlavný obsah

PREDĹŽTE SI ŽIVOT A SCHUDNITE

Zdravie a relax

Prostredie, v ktorom žijeme ovplyvňuje naše zdravie. Ak svoju budúcnosť nechcete nechať na náhodu a netúžite konzumovať kilá chemicky upravených plodín ročne, mali by ste svoj život zasvätiť biovýrobkom. A rovnako si do jedálnička zaradiť aj niektoré veľmi zdravé pochutiny. Ich konzumáciou ochránite vaše telo pred civilizačnými chorobami a predĺžite si život. Vyskúšajte ich.

Milujete čokoládu, no zároveň ste si vedomí, že vás táto lahôdka stojí ročne pár centimetrov v páse? Skúste si namiesto čokolády dať karob. Tmavé ovocie stromu Ceratonia Siliqua na Strednom východe a v Stredomorí poznajú už takmer štyritisíc rokov. Plodina bola v minulosti jedným z najdôležitejších zdrojov cukru, telu však poskytuje aj bielkoviny, vitamíny a minerály. Narozdiel od kakaa, ktoré sa pridáva do čokolády, karob neobsahuje teobromín a je vhodný aj pre ľudí, ktorí sú na čokoládu alergickí. Preto smelo, nebojte sa túto lahôdku ochutnať! Nemáte radi špenát, no potrebovali by ste do svojho tela dostať železo? Doprajte si namiesto listovej zeleniny novú pochúťku. Goji, alebo kustovica čínska rastie iba v delte Jang-c-tiang a je výborným antioxidantom. Bobuľky taktiež obsahujú minerály, osemnásť aminokyselín a šesť vitamínov. Obsahuje 15-krát viac železa ako špenát. Čo by ste povedali na ľanové semiačka? Vysoký obsah Omega-3 mastných kyselín a vlákniny urobia aj s vaším telom zázraky - prečisťuje tráviaci trakt a má antikarcinogénne vlastnosti. Rovnako účinný ako ľanové semiačka je aj ľanový olej. Trávenie si však môžete upraviť ešte jednou bioplodinou. Hoci špalda patrí medzi známejšie bioplodiny, málokto o nej vie, že nielen podporuje trávenie a črevnú peristaltiku, ale rovnako aj stimuluje imunitný systém. Zjesť ju môžete naozaj v akejkoľvek forme - ako vločky, cestoviny, chlieb či instantnú kávu. Ak máte predsa chuť na niečo sladké, doprajte vášmu telu javorový sirup. Je úplne jedno, kde ho použijete - hodí sa rovnako na prisládzanie ako aj do pečenia. Získava sa odparovaním javorovej šťavy, pričom na liter hustého sirupu sa jej spotrebuje približne 40 litrov.