Presunúť na hlavný obsah

HNEDÝ CUKOR: OSLADTE SI VIANOCE ZDRAVO

Zdravie a relax

Sladiť či nesladiť. Večná dilema. Ak už sladíte čaj, kávu, či len tak máte pocit, že potrebujete cukor, tak vyberajte ten hnedý. Nakoľko hnedý je zdravší. Obsahuje viac minerálov a vitamínov či monosacharidov a v porovnaní s tým tradičným bielym cukrom viac prospieva nášmu zdraviu.

Klasický rafinovaný repný cukor je najpoužívanejším sladidlom v slovenských domácnostiach. To ale nutne nemusí znamenať, že je aj zdravší. Opak je pravdou. Aj keď cukry sú k nášmu životu nevyhnutné, repný cukor, u nás najpoužívanejší, je rafinovaním pozbavený všetkých výživných látok a ostávajú v ňom len prázdne kalórie, ktoré nášmu organizmu len škodia. Cukor je sacharóza a jeho nadmerná konzumácia zvyšuje riziko cukrovky, obezity, zubného kazu a mnohých iných ochorení. Preto ak potrebujete sladiť, použite jeho zdravšiu verziu hnedú. Pravý hnedý cukor neprechádza rafináciou a tým ani bielením. Nie je preto pozbavený minerálov ako je horčík, železo, vápnik, fosfor, selén, zinok a vitamíny skupiny B. Má aj vyšší obsah monosacharidov, jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy. Hnedý cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, konkrétne keď sa zo šťavy pomocou procesu kryštalizácie dostane do konečnej nám už známej podoby. Pozor však na prípady, kedy hnedý cukor nie je naozaj hnedý, ale klasický rafinovaný biely zafarbený karamelom alebo cukrovým sirupom a obohatený melasou. Nutrične je rovnaký ako rafinovaný. Preto by ste si mali dávať pozor, aby bol cukor označený ako prírodný. Hnedý cukor je však obohatený melasou a oproti rafinovanému bez melasy sa pomalšie vstrebáva do organizmu a tým ho menej zaťažuje. Umelý hnedý cukor je naproti bielemu aj výraznejší v chuti, ktorá môže pripomínať karamel. Jednou z jeho celkových nevýhod je, že tlmí pocit hladu a znižuje tak náš príjem potravín, ktoré môžu byť zdravé a plné prospešných živín, potrebných pre plnohodnotný život. Hnedý cukor sa vám môže osvedčiť hlavne pri pečení pečiva, ktoré vás čaká pri nadchádzajúcich Vianociach, ale môžete si byť istí, že tentokrát bude vianočné pečivo zdravšie ako predchádzajúci rok.