Presunúť na hlavný obsah

RECEPTY NA KÁVOVÉ ŠPECIALITY

Recepty

Milovníci dobrého jedla a obľúbenej kávy si rozhodne prídu na svoje, keď ochutnajú špeciality, ktoré spájajú unikátnu chuť a kávu. FEMINITY prináša recepty na hlavné jedlo v podobe kuracích stehienok v barbecue-kávovej omáčke, vyprážané ovocie s kávovým krémom a tiež kávové muffiny s nugátovou čokoládou.

KURACIE DOLNÉ STEHIENKA V BARBECUE-KÁVOVEJ OMÁČKE

Ingrediencie na 4 porcie:
1 kg kuracích dolných stehienok
2 PL instantnej kávy
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
500 ml pikantného kečupu
1 PL octu
2 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 ČL práškového cukru
1 ČL koreniacej zmesi na barbecue

Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme, instantnú kávu rozpustíme v 5 PL horúcej vody a vychladíme. Vo väčšej mise zmiešame kečup, kávu, cibuľu, cesnak, ocot, soľ, korenie, barbecue koreniacu zmes, olej aj cukor a necháme 10 minút postáť.
 Kuracie stehienka dôkladne umyjeme, osušíme  a vložíme do pripravenej marinády najlepšie na noc alebo aspoň na 2 až 3 hodiny.
 Marinované stehienka pečieme na rozpálenom grile alebo na grilovacej panvici aspoň 30 minút a často ich otáčame. Podávame so zeleninovým šalátom a s pečivom.
Čas prípravy: 60 minút a čas na marinovanie 3 až 12 hodín.

 

VYPRÁŽANÉ OVOCIE S KÁVOVÝM KRÉMOM

Ingrediencie na 4 porcie:

15 g droždia
50 g práškového cukru
140 ml mlieka
3 vajcia
280 g hladkej múky
200 ml bieleho alebo ružového vína
olej na vyprážanie
1 ananás
2 jablká
2 hrušky
100 g bielej čokolády
350 ml smotany na šľahanie
3 PL instantnej kávy
1/2 balíčka Zlatého klasu

Postup:
V polovici smotany na šľahanie rozpustíme bielu čokoládu a necháme celkom vychladnúť. Z druhej polovice smotany a zo Zlatého klasu a kávy uvaríme hustý puding a tiež necháme vychladnúť. Smotanu s bielou čokoládou necháme v chladničke aspoň 3 hodiny a potom ju vyšľaháme dotuha. Vychladnutý puding prešľaháme tak, aby v ňom neboli hrudky a potom doňho jemne zapracujeme aj vyšľahanú smotanu. Kávový krém skladujeme až do podávania v chladničke.
Droždie rozmiešame v 50 ml vlažného mlieka s trochou cukru. Vajcia vyšľaháme s mliekom, rozmiešaným droždím, pridáme múku, víno, aj cukor a na teplom mieste necháme 20 minút postáť.
Ovocie očistíme, podľa potreby zbavíme jadrovníkov, jablká a ananás nakrájame na hrubšie kolieska, hrušku na hrubšie plátky. Vo fritéze alebo vo vyššom hrnci rozohrejeme olej, ovocie postupne namáčame do pripraveného cestíčka a vyprážame v oleji asi 2 až 3 minúty z každej strany.
Vypražené ovocie osušíme na papierovej utierke od prebytočného tuku a podávame s vychladeným kávovým krémom.
Čas prípravy: 60 minút a čas na kysnutie cestíčka a chladenie smotany.


KÁVOVÉ MUFFINY S NUGÁTOVOU ČOKOLÁDOU

Ingrediencie na 4 porcie:

200 ml mlieka
50 ml vanilkového acidofilného mlieka
3 PL instantnej kávy
2 PL práškového cukru
75 g nugátovej čokolády
2 vajcia
štipka soli
100 g masla
200 g hladkej múky
50 g pšeničnej krupice
2 ČL prášku do pečiva
maslo na vymastenie
práškový cukor na posypanie

Postup:
Mlieko zmiešame s acidofilným mliekom, pridáme kávu. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami, potom pridáme mliečnu zmes s kávou.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a krupicou, na dvakrát ho vmiešame do žĺtkovo-mliečnej zmesi. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a votrieme ho do cesta. Na záver pridáme nasekanú nugátovú čokoládu.
Mafinový plech alebo formičky prípadne košíčky vhodné na pečenie jemne vymastíme maslom, naplníme do 3/4 a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 až 25 minút.  
Upečené mafiny uvoľníme z formy (z košíčkov ich nevyberáme) a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 50 minút.