Etonská zmes
Zvodná a sexi šéfkuchárka Nigella Lawson dokáže očariť nielen výzorom, ale aj svojím kulinárskym umením. Kniha Nigella Express je séria príprav jednoduchých a ultrarýchlych jedál. Odborníci na zdravú výživu im občas vyčítajú vysoký obsah sacharidov a tukov. Nigella priznáva, že jej expresné špeciality nie sú práve kóšer v zmysle pravidiel racionálnej výživy, no ľudia ju doslova žerú. V knihe nájdete recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky, pripravené neuveriteľne rýchlo a jednoducho.
Nepoznám ani jeden variant tohto dezertu, ktorý by som nemala rada, a ochutnala som ich už viacero. V tomto je kúpený džús z granátových jabĺk, ktorý pomôže uvoľniť z jahôd ich voňavú letnú šťavu. Ak ho budete robiť z jahôd mimo sezóny, použite čerstvú šťavu z granátového jablka a vrch zmyselnej kôpky bielkového sne hu posypte granátovými jadierkami.
(Všetky zvyšky snehovej hmoty môžete zle piť zmrzlinou, zabaliť do fólie, uložiť do mrazničky a vrhnúť sa na ne, keď vás pochytí tá správna chuť.)
Suroviny
500 g jahôd
2 lyžičky kryštálového alebo
vanilkového cukru
2 lyžičky šťavy z granátových jabĺk
500 ml smotany na šľahanie
4 malé hniezda z bielkovej hmoty (kúpene)
Postup
1. Odstopkujeme a pokrájame jahody a dáme ich do misy. Pridáme cukor a granátovú šťavu a necháme macerovať, kým neušľaháme šľahačku.
2. Vo veľkej mise ušľaháme šľahačku dotuha.
3. Snehové hniezda polámeme – potrebujeme väčšie kusy aj jemnejší prášok.
4. Odložíme nabok asi 100 g jahôd a zvyšok zmiešame so šľahačkou, do ktorej sme primiešali polámanú snehovú hmotu.
5. Naložíme do štyroch misiek alebo pohárov a navrch dáme zvyšné jahody.
Viac receptov nájdete v knihe Nigella Express.