Presunúť na hlavný obsah

PIZZA SO ŠPARGĽOU, ŠPENÁTOM A ČERSTVÝM SYROM

Recepty

Dostali ste chuť na chrumkavú pizzu podľa vlastných chutí, no cestu mimo pohodlia domova ste zavrhli. Jednoduchý recept na výnimočnú taliansku špecialitu s chuťou špenátu, špargle, parmezánu, mozzarelly a čerstvého, doma vyvalkaného, cesta ponúka FEMINITY v spolupráci so spoločnosťou Miele, poprednou značkou domácich spotrebičov.

INGREDIENCIE

Cesto:
250 g hladkej pšeničnej múky
1/2 kocky kvasníc (21 g)
1/2 ČL cukru
5 PL olivového oleja, soľ
Obloha:
50 g póru
300 g listového špenátu
jemná morská soľ, mleté čierne korenie
800 g bielej špargle
1 PL masla
Cukor
1–2 červené feferónky
1 zväzok petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
100 g parmezánu
250 g mozzarelly
200 g čerstvého syra
200 g crème fraîche
5 PL olivového oleje

POSTUP
Časť múky dáme do misy, ktorú zmiešame s kvasnicami rozpustenými v 1/8 l vlažnej vody – vznikne riedka kaša. Misu prikryjeme vlhkou utierkou a cesto necháme 15 minút kysnúť. Pridáme olivový olej, 1 ČL soli, zapracujeme zvyšnú múku a mixérom vymiešame aspoň 5 minút, až vznikne lesklé a elastické cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste 45 minút kysnúť. Cesto ešte raz krátko premiesime, vyváľame na plechu do hrúbky 1/2 cm a necháme znovu 20 minút kysnúť.
Umytý pór a špenát blanšírujeme vo vriacej vode 10 sekúnd, opláchneme studenou vodou a dobre vytlačíme. Zmes špenátu a póru nahrubo nasekáme a ochutíme morskou soľou a korením. Olúpanú špargľu nakrájame na 1/2 cm plátky, ktoré podusíme 2–3 minúty v panvici na masle. Ochutíme morskou soľou, korením a cukrom. Zmiešame čerstvý syr, crème fraîche, nastrúhaný parmezán a 3 PL olivového oleje. Pridáme jemne nasekaný cesnak, feferónku nakrájanú na kocky a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a krém ochutíme soľou a korením. Polovicu krému natrieme na cesto, navrch poukladáme špargľu, špenát, plátky mozzarelly a lyžičkou rozotrieme i zvyšok čerstvého syra. Pizzu pečieme v rúre 30–35 minút (horúci vzduch 180°C, 2. úroveň odspodu). Hotovú pizzu vyberieme z rúry, pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a podávame.