Presunúť na hlavný obsah

NA ZDRAVIE!

Zdravie a relax

Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov a napomáhajú detoxikácii. Majú antibakteriálne účinky. Reč je o obĺúbených a podceňovaných džúsoch a ovocných šťavách. V tejto hektickej dobe by ste nemali zabúdať na fakt, že čas a prostriedky, ktoré investujete do vášho tela, vám váš organizmus oplatí mnohonásobne viac.

Džúsy by sa mali stať každodennou súčasťou vášho pitného režimu. Nenadarmo sa hovorí, že napríklad čučoriedkový džús vďaka betakaroténu dopomáha zraku. Zároveň dokáže zvýšiť koncentráciu mozgu o zarážajúcich 20 %. Rovnako slúži aj ako dlhodobá prevencia proti starobnej demencii. Grapefruitový džús má antibakteriálne účinky, pomáha pri ničení patogénov pochádzajúcich zo stravy a bez poškodenia črevnej mikroflóry. Jablkový spomaľuje starnutie mozgu, ochraňuje jeho bunky a obsahuje prirodzené sebevlastné antioxidanty. Odporúčaná denná dávka je dva až tri poháre denne. Nezabúdajte však na základné rozdiely medzi označeniami ovocný nektár a ovocná šťava. Kým ovocná šťava má 100 % podiel ovocných alebo zeleninových zložiek, ovocný nektár má menej ako 100 %. Ovocná šťava tak získava označenie džús, ktorý by ale nemal obsahovať pridané konzervatny, sladidlá alebo farbivá. Ovocný podiel v nektáre je v najnižšej hranici 25 % s možnosťou pridaných sladidiel. Po otvorení sa snažte džús skonzumovať čo najrýchlejšie, prípadne ho otvorený skladujte v chladničke, nikdy nie ale viac ako dva dni. Džúsy s obsahom dužiny napomáhajú tráveniu a správnemu zažívaniu. Jedno upozornenie na záver, nezabúdajte, že účinky niektorých liekov sa znižujú v kombinácii s džúsmi ako je grapefruitový, pomarančový či jablkový. Menej efektnou sa môže pri pití grapefruitového džúsu stať aj napríklad antikoncepcia.

Pomarančovo-mrkvový džús
Ingrediencie: 1,5 l vody, 3 veľké pomaranče, 600 g mrkvy, 1 polievková lyžica kyseliny citrónovej, 300 g cukru
Postup: Do vody dáme pomaranče zbavené šupky, pridáme mrkvu pokrájanú na tenké plátky a spolu s kyselinou citónovou necháme 2 hodiny variť na miernom ohni. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Zvlášť uvaríme 8,5 l vody s cukrom a necháme prejsť varom. Po vychladnutí obidve tekutiny zmiešame a plníme do fliaš.

Hroznový džús
Ingrediencie: 2 zelené jablká, 100 g ružového hroznového vína, malé množstvo trstinového cukru, kávová lyžička štavy z limetky
Postup: Jablká ošúpte a zbavte jadrinca, rovnako aj hrozno zbavte jadierok. Ovocie rozmixujte, pridajte štavu z limetky a trstinový cukor. Džús premiešajte a podávajte vychladený s ľadom.

Jablkový džús
Ingrediencie: 5 l vody, 500 dkg kryštálového cukru, 1 kg jabĺk, 1 pomaranč, 1 citrodeko
Postup: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrinca. 3,5 l vody necháme variť spolu s cukrom a po rozpustení cukru necháme vychladnúť. V 1,5 l vody uvaríme jablká. Pomaranč ošúpeme a spolu s nakrájanou šupkou uvaríme v troche vody. Výslednú tekutinu zmiešame s jablkovou a na záver zmixujeme. Nápoj podávajte chladený.