NA ZDRAVIE!
Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov a napomáhajú detoxikácii. Majú antibakteriálne účinky. Reč je o obĺúbených a podceňovaných džúsoch a ovocných šťavách. V tejto hektickej dobe by ste nemali zabúdať na fakt, že čas a prostriedky, ktoré investujete do vášho tela, vám váš organizmus oplatí mnohonásobne viac.
dzus,ovocna stava,napoj,pitny rezim,zdravie a diety,isifa.com,
Džúsy by sa mali stať každodennou súčasťou vášho pitného režimu. Nenadarmo sa hovorí, že napríklad čučoriedkový džús vďaka betakaroténu dopomáha zraku. Zároveň dokáže zvýšiť koncentráciu mozgu o zarážajúcich 20 %. Rovnako slúži aj ako dlhodobá prevencia proti starobnej demencii. Grapefruitový džús má antibakteriálne účinky, pomáha pri ničení patogénov pochádzajúcich zo stravy a bez poškodenia črevnej mikroflóry. Jablkový spomaľuje starnutie mozgu, ochraňuje jeho bunky a obsahuje prirodzené sebevlastné antioxidanty. Odporúčaná denná dávka je dva až tri poháre denne. Nezabúdajte však na základné rozdiely medzi označeniami ovocný nektár a ovocná šťava. Kým ovocná šťava má 100 % podiel ovocných alebo zeleninových zložiek, ovocný nektár má menej ako 100 %. Ovocná šťava tak získava označenie džús, ktorý by ale nemal obsahovať pridané konzervatny, sladidlá alebo farbivá. Ovocný podiel v nektáre je v najnižšej hranici 25 % s možnosťou pridaných sladidiel. Po otvorení sa snažte džús skonzumovať čo najrýchlejšie, prípadne ho otvorený skladujte v chladničke, nikdy nie ale viac ako dva dni. Džúsy s obsahom dužiny napomáhajú tráveniu a správnemu zažívaniu. Jedno upozornenie na záver, nezabúdajte, že účinky niektorých liekov sa znižujú v kombinácii s džúsmi ako je grapefruitový, pomarančový či jablkový. Menej efektnou sa môže pri pití grapefruitového džúsu stať aj napríklad antikoncepcia.
Pomarančovo-mrkvový džús
Ingrediencie: 1,5 l vody, 3 veľké pomaranče, 600 g mrkvy, 1 polievková lyžica kyseliny citrónovej, 300 g cukru
Postup: Do vody dáme pomaranče zbavené šupky, pridáme mrkvu pokrájanú na tenké plátky a spolu s kyselinou citónovou necháme 2 hodiny variť na miernom ohni. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Zvlášť uvaríme 8,5 l vody s cukrom a necháme prejsť varom. Po vychladnutí obidve tekutiny zmiešame a plníme do fliaš.
Hroznový džús
Ingrediencie: 2 zelené jablká, 100 g ružového hroznového vína, malé množstvo trstinového cukru, kávová lyžička štavy z limetky
Postup: Jablká ošúpte a zbavte jadrinca, rovnako aj hrozno zbavte jadierok. Ovocie rozmixujte, pridajte štavu z limetky a trstinový cukor. Džús premiešajte a podávajte vychladený s ľadom.
Jablkový džús
Ingrediencie: 5 l vody, 500 dkg kryštálového cukru, 1 kg jabĺk, 1 pomaranč, 1 citrodeko
Postup: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrinca. 3,5 l vody necháme variť spolu s cukrom a po rozpustení cukru necháme vychladnúť. V 1,5 l vody uvaríme jablká. Pomaranč ošúpeme a spolu s nakrájanou šupkou uvaríme v troche vody. Výslednú tekutinu zmiešame s jablkovou a na záver zmixujeme. Nápoj podávajte chladený.
Pomarančovo-mrkvový džús
Ingrediencie: 1,5 l vody, 3 veľké pomaranče, 600 g mrkvy, 1 polievková lyžica kyseliny citrónovej, 300 g cukru
Postup: Do vody dáme pomaranče zbavené šupky, pridáme mrkvu pokrájanú na tenké plátky a spolu s kyselinou citónovou necháme 2 hodiny variť na miernom ohni. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Zvlášť uvaríme 8,5 l vody s cukrom a necháme prejsť varom. Po vychladnutí obidve tekutiny zmiešame a plníme do fliaš.
Hroznový džús
Ingrediencie: 2 zelené jablká, 100 g ružového hroznového vína, malé množstvo trstinového cukru, kávová lyžička štavy z limetky
Postup: Jablká ošúpte a zbavte jadrinca, rovnako aj hrozno zbavte jadierok. Ovocie rozmixujte, pridajte štavu z limetky a trstinový cukor. Džús premiešajte a podávajte vychladený s ľadom.
Jablkový džús
Ingrediencie: 5 l vody, 500 dkg kryštálového cukru, 1 kg jabĺk, 1 pomaranč, 1 citrodeko
Postup: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrinca. 3,5 l vody necháme variť spolu s cukrom a po rozpustení cukru necháme vychladnúť. V 1,5 l vody uvaríme jablká. Pomaranč ošúpeme a spolu s nakrájanou šupkou uvaríme v troche vody. Výslednú tekutinu zmiešame s jablkovou a na záver zmixujeme. Nápoj podávajte chladený.