NAJLEPŠIE SA NAJETE V KODANI
Každoročne sa podľa rôznych kritérií udeľujú ocenenia najlepším reštauráciám sveta. Podľa anglického kulinárskeho časopisu Restaurant Magazine sa najlepšie na svete najete v Kodani. Dánska reštaurácia Noma vyhrala tohtoročné prestížne ocenenie, predbehla známu španielsku reštauráciu El Bulli a Bray v anglickom Berkshire.
Čo je pre jedných delikatesa, iným nemusí chutiť. Týmto heslom sa riadi aj časopis pre kulinárov celého sveta vydávaný v Anglicku, no napriek tomu každoročne prináša rebríček 50 najlepších reštaurácií sveta. Tento rok udelil prvé miesto kodanskej reštaurácii Noma.
Reštaurácia sa nachádza na prízemí zrekonštrukovanej budovy na samotnom špici prístavu obklopeného vodou. Interiér má originálny nádych zmesi tradičného a moderného a bol vytvorený architektkou Signe Bindslev Henriksen. Jednoduché detaily odrážajú škandinávsku atmosféru aj severské vnímanie, súčasťou sú drevené podlahy, rozľahlé okná, ktoré podčiarkujú čistotu prostredia a elegantnú jednoduchosť interiéru. Kameň, drevo, sklo, koža, svetlo sú základnými dominantami interiéru.
Reštaurácia Noma sa špecializuje na tradičnú škandinávsku kuchyňu, ktorá spája typické metódy varenia, škandinávske postupy a tradičné jedlá do jedného celku. Na olivový olej, typickú stredomorskú kuchyňu či čierne olivy v Nome zabudnite. Títo odborníci cestovali dlho po Škandinávii a našli najlepšie ingrediencie zo severských krajín. Čerstvé kraby, mušle a langusty sú z Fajerských ostrovov, divoký losos a tvaroh dovážajú z Islandu, jahňa, pižmoňa severského či najčistejšiu pitnú vodu ponúkajú z Grónska.
Podstatná je pre kuchyňu tejto reštaurácie kvalita podávaných jedál, no zároveň sa snažia prinášať niečo nové. Svoju pozornosť obracajú na mlieko a mliečne výrobky, koreniny a bylinky a snažia sa hľadať nové spôsoby prípravy tradičných a dobre známych jedál. Tie najlepšie receptúry pretavili na taniere svojich zákazníkov, fenomenálne domáce ingrediencie vytvárajú skvostné miešanie chutí, farieb a zážitkov. Šéfkuchárom reštaurácie Noma je mladý Rene Redzepi, ktorý predtým pôsobil ako asistent šéfkuchára v kodanskej reštaurácii Kong Hans Restaurant a svoje skúsenosti nazbieral aj v prestížnych reštauráciách s Michelinovou hviezdou French Laundry, El Bulli a Jardin des Sens. Jeho šéfkuchárske kvality oceňujú zákazníci nielen z Kodane, rezervácie na obedy a večere sú obsadené na niekoľko mesiacov dopredu, momentálne neprijímajú objednávky až do letných mesiacov.