ŠPARGĽA
Špargľová sezóna je v plnom prúde a preto by ste nemali váhať a vyskúšať počas víkendu napríklad špargľovú polievku. Špargľa je totiž mimoriadne lahodná zelenina a zároveň sa považuje za elixír zdravia a mladosti. FEMINITY vám ponúka zaujímavý recept.
spragla,recept,zdravie,vitamin,zelenina,polievka,jedlo,recepty,isifa.com,
Je ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody a má veľa vitamínov C a E. Tie potláčajú prejavy starnutia pokožky, liečia problémy so srdcom a účinne chránia bunky pred voľnými radikálmi. Špargľa je bohatá aj na vitamíny skupiny B, zinok, vlákninu a kyselinu listovú. Má aj omladzujúci účinok a chráni imunitný systém. Je vhodná ako zložka rôznych diét, pretože v 100 gramoch obsahuje len 20 kalórií. Taktiež pomáha pri poruchách spánku.
A ako správne čistiť a variť špargľu? V prvom rade odrežte jej spodnú časť a jemne ju očistite od vlákien. Namočte ju do studenej vody. Pripravte si hrniec so studenou osolenou vodou a vložte do nej špargľu. Varte približne 15 minút v pare. Treba však dávať pozor, aby sa nerozvarila.
RECEPT: ŠPARGĽOVÁ POLIEVKA
INGREDIENCIE:
400 g uvarenej špargle,
1/2 l slepačieho vývaru alebo jedna kocka slepačieho bujónu povarená vo vode,
40 g hladkej múky,
40 g masla,
1 žĺtok,
3 lyžice šľahačkovej smotany,
muškátový oriešok a soľ
POSTUP:
Špargľu očistíme podľa návodu v našom článku. Nakrájame ju na kúsky a varíme v ½ litra osolenej vody. Pripravíme si zápražku z masla a múky. Tú následne zalejem vývarom zo špargle a pridáme k tomu slepačí vývar (bujón) a všetko varíme spolu. Šľahačkovú smotanu a žĺtok zmiešame a vlejeme do polievky. Do polievky vložíme už uvarenú špargľu a dochutíme muškátovým orieškom. Najlepšie je ho trošku nastrúhať na vrh polievky. Ak treba tak ešte dosolíme.