Presunúť na hlavný obsah

Doprajte telu dostatok tuku - toho zdravého!

Zdravie a relax

Nie je tuk, ako tuk. Mnohí si myslia, že základom chudnutia je vylúčiť ho z jedálnička čo najviac. Ale opak je pravdou, naše telo tuk potrebuje, aby správne fungovalo. Chráni telesné orgány pred mechanickým poškodením, je dôležitý pre srdcovo-cievny systém, využíva sa pri tvorbe hormónov a niektoré vitamíny sú schopné rozpustiť sa len v ňom. Finta je v tom, naučiť sa rozoznávať, ktorý tuk je prospešný a ktorému sa radšej otočiť chrbtom.

 

Základnou zložkou tukov sú mastné kyseliny. Veľmi jednoducho sa dá povedať, že zlé tuky sú tie, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny a dobré tie, ktoré obsahujú nenasýtené. Pretože zatiaľ, čo tie prvé podporujú riziko vzniku arterosklerózy, tie druhé nám pomáhajú znižovať zlý LDL cholesterol. Nasýtené tuky, ktorým by sme sa mali vyhýbať, sa nachádzajú hlavne v prerastenom mäse, slanine, v údeninách, tučných syroch, plnotučnom mlieku a podobne. 

Ak si však chcete odoprieť všetky živočíšne tuky v záujme lepšieho zdravia, robíte chybu. Rybacie mäso je totiž svetlou výnimkou, ktorá obsahuje známe skupiny nenasýtených tukov - omega 3 mastné kyseliny a omega 6 mastné kyseliny. Tie chránia naše srdce a cievy. A keďže naše telo si nevie tieto mastné kyseliny vytvoriť samo, mali by sme mu konzumáciou rýb, rybacieho tuku či morských rias pomôcť. Z morských rýb je dobrá voľba makrela, tuniak, losos alebo sleď, z tých sladkovodných sumec alebo pstruh.  

Aj keď je tuk energeticky najbohatšia živina, nesmiete sa jej vzdať ani pri chudnutí. Riskovali by ste tak napríklad nedostatok niektorých vitamínov ako A, D, E a K, ktoré sa dokážu rozpustiť iba v tuku. Musíte len myslieť na to, že ho treba prijať z toho zdravšieho, teda poväčšine rastlinného zdroja. Áno, chutné salámy, koláče a tučné syry by mali ísť bokom a nahradiť by ich mali spomínané ryby a ďalšie potraviny, ktoré obsahujú nenasýtené tuky. 

Sú nimi surové orechy, ľanové a slnečnicové semená, sója, avokádo alebo strukoviny. Do kuchyne si zadovážte kvalitné olivový, tekvicový či ryžový olej namiesto slnečnicového oleja alebo bravčovej masti. Nedostatok tukov v tele sa totiž môže odraziť na kvalite nechtov, ktoré sa začnú štiepať, alebo na lámavosti vlasov. Nehovoriac o pokožke, ktorá vám začne trpieť vyrážkami, fľakatosťou či prasklinkami v kútikoch úst. Človek, ktorý neprijíma dostatok tukov môže trpieť depresiami, výkyvmi nálad, anémiou, vysokým krvným tlakom či poruchou zrážanlivosti krvi. 

Je na čase, aby sa informovaním o pozitívnych účinkoch tukov zlomil dlhoročný mýtus, že tuk ako taký je nezdravý a telu ho máme odopierať. Bez neho telo nebude nikdy v poriadku.