Presunúť na hlavný obsah

Oleje pre vaše zdravie

Zdravie a relax

Aj vy máte v kuchyni po ruke vždy slnečnicový olej alebo bravčovú masť? Variť, piecť a vyprážať sa však dá aj na inom. Ľudia v obchodoch automaticky obchádzajú neznáme fľaše, ale práve do oleja sa oplatí investovať. Veď ho používame takmer nonstop, ani si to neuvedomujeme. V predajniach so zdravou výživou nájdete všakovaké druhy olejov, tak prečo ich nevyskúšať?

 

Ľanový olej je taký malý zázrak. Na jednej strane pôsobí na náš organizmus rovnako, ako ostatné spomínané oleje, či už olivový, tekvicový alebo ryžový. To znamená, že vďaka mastným nenasýteným  omega-3 kyselinám znižuje krvný tlak, zlepšuje elasticitu krvného toku a tým znižuje riziko infarktov a mozgových mŕtvic. Rovnako znižuje hladinu škodlivého cholesterolu a zvyšuje hladinu toho prospešného. Čo je možno menej známe o ľanovom oleji, pomáha pri reumatickej artritíde. Redukuje opuchy, krehkosť a neohybnosť kĺbov a vďačí za to najmä kyseline linolovej, ktorá pôsobí protizápalovo. Za zmienku stojí aj vláknina, ktorú potrebujú črevá, aby správne fungovali. Ľanové semienko pomáha pri cukrovke typu 2, zlepšuje prejavy sklerózy multiplex, potláča rakovinu hrubého čreva, prsníka a kože. Vždy ho majte uskladnený v chladničke.

Sezamový olej sa vyznačuje príjemnou vôňou a jemnou exotickou chuťou, ktorá sa využíva v studenej kuchyni pri príprave šalátov, omáčok, pomazánok, či na dochutenie hotových jedál. Okrem nenasýtených mastných kyselín obsahje aj aminokyseliny, vitamíny B1 a B12 a kopu minerálov ako horčík, vápnik, železo a podobne. Vďaka lecitínu chráni mozgovo- miechový systém, zlepšuje pamäť a pôsobí antidepresívne. Pozitívne vplýva na činnosť štítnej žľazy, pečene i žlčníka, pomáha pri kožných problémoch, popáleninách a vredoch. Okrem využitia v kuchyni ho môžete pokojne použiť ako kozmetiku alebo masážny olej. Vyživuje totiž pokožku hlavy a pomáha aj pri lupinách. Ak máte nervózne detváky, skúste im sezamovým olejom spraviť masáž, vraj pomáha upokojiť myseľ.

Sójový olej obsahuje menej nenasýtených mastných kyselín, ako trebárs ľanový alebo sezamový, ale na druhej strane má najvyššie množstvo prírodného lecitínu zo všetkých olejov. Táto látka znižuje cholesterol v krvi a ochraňuje srdce. Takisto zlepšuje schopnosť učenia a zapamätávania si. Sójový olej obsahuje slušné množstvo kyseliny linolovej a linolenovej, ktorá je dôležitá pre metabolizmus. Jednou polievkovou lyžicou sójového oleja dodáte telu tretinu dennej dávky vitamínu E. V kuchyni sa nepoužíva na smaženie, vhodný je skôr na varenie, pečenie a dusenie s vodou. Hodí sa aj k surovej strave, do šalátov a k nakladaniu zeleniny. Má neutrálnu chuť a je veľmi dobre stráviteľný.