Ryžou k lepšiemu zdraviu

Múčniky, šaláty, hlavný chod, príloha... Ryža je v našich končinách všestranne využiteľná potravina. Je nielen chutná a praktická, ale aj zdravá. Ak viete, ktorú odrodu uprednostniť.

ryza

ryza

Zdroj: © isifa

Ryža je dôležitou súčasťou nášho jedálnička hneď z niekoľkých dôvodov. Je veľmi ľahko stráviteľná a skoro celé množstvo je kompletne vstrebané v črevách okrem celulózy. Neobsahuje cholesterol a aj obsah tukov je veľmi nízky, preto sa využíva pri rôznych diétach. Rovnako aj vďaka tomu, že dokáže človeka zasýtiť na dlhý čas, potlačiť zvýšenú chuť do jedla a udržiavať krvný cukor v rovnováhe. Ryža zásobuje naše telo bielkovinami, sacharidmi (teda energiou) a vlákninou. Tá pôsobí ako jemný peeling, ktorý zbavuje črevné steny zvyškov potravy a podporuje trávenie. Tým, že sa črevá čistia, predchádza sa rôznym chorobám, okrem iného aj rakovine hrubého čreva. Okrem vitamínov skupiny B, spomínaných bielkovín a sacharidov obsahuje ryža aj minerály, najmä draslík, menej zinku, železa, horčíka, selénu a iných. Výhod, prečo konzumovať ryžu, sa nájde ešte oveľa viac, ale je tu jeden háčik. Nie je ryža ako ryža.


Tá krásne biela, na ktorú je asi väčšina zvyknutá, je o mnoho vitamínov ochudobnená. Z ryžového zrna sa totiž pri priemyselnom spracovaní odstraňujú povrchové vrstvy a práve v týchto ryžových otrubách sa nachádzajú najcennejšie vitamíny, hlavne vitamín B1. Biele zrnko ryže je až 100 krát chudobnejšie na vitamín B1, ako ryžová otruba, ktorá ostáva niekde na „podlahe fabriky“. Práve preto je najmúdrejšie uprednostňovať ryžu nelúpanú – natural. Je zo všetkých odrôd najzdravšia, pretože nie je ochudobnená o vitamíny a minerály nachádzajúce sa v šupke a tesne pod ňou. Hnedá ryža je pre ľudí ideálna potravina. Nerozpustná vláknina v nej na seba naviaže vodu a vyčistí zažívací trakt. Zaraďte ju do jedálnička aj v prípade, že chcete posilniť kosti, vlasy, nechty, alebo ste v rekonvalescencii. Odborníci pripomínajú, že jej zloženie sa nedá so zložením „klasickej“ bielej ryže porovnávať.

Časté konzumovanie bielej ryže môže mať napríklad za následok zhoršenie zdravia, ak trpíte srdcovo-cievnymi ochoreniami, artériosklerózou alebo únavou. Ryža obsahuje málo sodíka a teda odvodňuje telo. Prebytok sodíka nám neprospieva, ale to ani jeho nedostatok. Ten spôsobuje bolesti hlavy, únavu, depresie, kŕče svalov. A nadôvažok sa môže pridať aj zápcha. Uprednostnite teda inú diétu, ako ryžovú. Veľa ľudí si myslí, že ryžovými diétami sa dostane k vytúženej postave. Áno, biela ryža obsahuje minimum tukov a žiadny cholesterol, ale príjmete ňou veľa energie, ktorá, keď ju nemáte ako spáliť, sa usádza v podobe neobľúbených kilečiek navyše. A aj keď z ryžovej diéty ľudia schudnú (kto by neschudol, keď denne zje tri misky suchej ryže), po nabehnutí na „ďalšie“ jedlo zákonite zaúraduje jojo efekt. Pretože telo si pýta živiny, ktoré mu boli po dobu ryžovej diéty odopierané, a pýta si ich tak silno, že zjete všetko, čo pred vami neutečie. Preto robte rozdiel medzi bielou a hnedou ryžou. Ešte malá rada na záver v tomto „chudnúcom okienku“: ryžu nikdy nerozvarujte. Zvyšujete sa tým jej glykemický index, čo si asi tiež neželáte. Hnedá ryža ho má nižší, to znamená, že vás viac zasýti a ľahšie ju strávite. Ďalší bod pre ňu.

Medzi ďalšie obľúbené odrody okrem ryže natural patrí aj ryža parboiled, ktorá je upravená tak, že cenné látky prechádzajú zo šupky do zrna. Asi najznámejšia je guľatozrnná biela ryža, ktorá je vhodná na kaše a nákypy, pretože sa lepí, a dlhozrnná biela ryža, ktorá ostáva pekne sypká. Jazmínová ryža vonia jemne po jazmíne a lepí sa, takže je vhodnejšia do nákypov alebo k mäsu.  Ryža basmati sa častokrát označuje za kráľovnú ryže. Cítite v nej oriešky, je ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková.  Divoká ryža, známa aj ako indiánska alebo čierna, je vlastne semeno severoamerickej vodnej trávy. Dlhé hnedočierne zrná obsahujú veľa Béčka, voňajú po orechoch a varia sa najdlhšie, asi 35-40 minút.

Nuž, a okrem týchto odrôd existuje ešte asi 2000 (podľa niektorých informácií až 8000) ďalších, ktoré sa líšia najmä vzhľadom zrniek a obsahom hlavných zložiek. Ryžou môžete zahustiť polievky, pripraviť z nej rizoto na tisíce spôsobov, šaláty na slano i sladko, nákypy, možností je veľa. Tak vymýšľajte.





 

Foto:
© isifa
Zdroj:
Scout

Súvisiace články

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

TV programTV program Telkáč

Rozprávky, filmy a seriály

Starostlivosť o seba