Kozie mlieko vedie nad kravským
Pri slove mlieko každému napadne automaticky to kravské. Pritom kozie mlieko má vo viacerých ohľadoch jasne navrch. Naše telo má s jeho trávením oveľa menej starostí, rovnako tuk obsiahnutý v kozom mlieku ľahšie štiepi, je vhodné aj pre alergikov. A potom sú tu, samozrejme, liečivé účinky kozieho mlieka, vďaka ktorým na neho nedajú mnohí ľudia dopustiť.
Ale pekne po poriadku. Náš organizmus má s trávením kozieho mlieka preto menej práce, pretože jeho bielkovina sa po zrazení v žalúdku zmení na našuchorený vločkovitý útvar, zatiaľ čo kravská bielkovina vytvorí pevnú zrazeninu, ktorá sa trávi ťažšie. Aj tuk obsiahnutý v kozom mlieku enzýmy štiepia ľahšie. Ak nechceme zachádzať do odborných definícií, postačí hádam jeden z dôvodov, že bunky kozieho tuku sú oveľa jemnejšie, ako tie, ktoré tvoria kravský tuk.
Kozie mlieko obsahuje viac vápniku ako kravské, ďalej množstvo minerálov a stopových prvkov, medzi nimi horčík, draslík, sodík, mangán, vitamíny A, C, E, D a vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej. Nachádza sa v ňom aj množstvo rastlinných alkaloidov vďaka tomu, že koza požuje všetko, čo jej stojí v ceste. Samozrejme, že táto jej „všežravosť“ má i svoju nevýhodu, pretože koza môže zjesť aj jedovaté rastliny. Preto je dobré konzumovať mlieko, ktoré prešlo šetrnou pasterizáciou. To hodnotné nezabije, ale zbaví mlieko škodlivín a napríklad aj rizika encefalitídy, keďže koza spasie s kríkmi aj dosť kliešťov.
Fakt, že koza zošrotuje všetko rad za radom, núti chovateľov dávať pozor, aby sa nepásla na kontaminovanej pôde. Väčšinou sú kozie farmy v horskom a čistom prostredí. S tým a ešte aj s faktom, že sa neprodukuje pre veľkoobchod, súvisí aj jeho vyššia cena. Že je to však stále dobrá investícia, vidno z jeho priaznivých účinkov na ľudské zdravie.
Kozie mlieko (najmä kozia srvátka) sa používa v ľudovom liečiteľstve na liečenie rôznych ekzémov a vyrážok. Okrem toho má protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zlepšovať reumatické stavy a posilňuje aj imunitný systém. Priaznivo pôsobí pri chorobách tráviaceho traktu, pečene či slinivky. V súvislosti s kozím mliekom sa objavili tvrdenia, že dokáže bojovať s rakovinou. S definitívnou istotou sa však nepotvrdili, ale za zmienku stojí fakt, že kozy touto chorobou nikdy netrpia, dokonca neochoreli ani tie, ktoré prežili výbuch atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki. Ich organizmus si totiž dokáže proti rakovine vytvoriť protilátky.
Všetky pozitíva sa vzťahujú, samozrejme, nielen na kozie mlieko, ale aj na výrobky z neho. Nie každý (najmä nie človek odchovaný na kravskom mlieku), dokáže ignorovať jeho zvláštnu chuť a najmä výraznú arómu. Čerstvo nadojené alebo teplé kozie mlieko je naozaj niečo celkom iné, ako to kravské. Preto si ho pre začiatok nalievajte trebárs do kávy alebo siahnite po kozom syre, jogurte či tvarohu, ktorý si doma dochutíte.