Presunúť na hlavný obsah

Hliva ustricová: ničí rakovinu, vírusy i toxíny!

Zdravie a relax

Hliva ustricová je, podobne, ako zopár iných hríbov, výborná v praženici na chlebíku, v perkelte, v polievke, v omáčke či vo fašírkach. Ale okrem prínosu čo sa jej chuti týka, má ešte jedno obrovské zdravotné pozitívum. Vlastne, tých pozitív je viac, ako len jedno...

Ak sa dnes prejdete po lekárňach alebo obchodoch so zdravou výživou, určite si to všimnete. Plno škatuliek s obrázkami tejto drevokaznej huby. A možno sa zháčite pri cene, ktorá je veľakrát trošku vyššia, ako by sa našej peňaženke páčilo. Nech vám je útechou, že hlivu si môžete dopestovať aj doma, či už bývate v paneláku, alebo v rodinnom dome. Čítajte ďalej a možno už dnes pobežíte kúpiť sadivo.


Hliva ustricová je známa svojimi protizápalovými, protivírusovými a protirakovinovými účinkami. Ľudia, ktorí bojujú s rakovinovým ochorením, alebo sa po ňom zotavujú, by si mali preparáty s výťažkom z hlivy jednoznačne zadovážiť. Látka s názvom 1, 3 D glukan je možno mnohým neznáma, ale jej účinok je veľký. Podporuje regeneračné procesy v tele, posilňuje imunitu, ničí nádorové bunky a celkovo pomáha organizmu po chemoterapii.

Okrem významného protirakovinového účinku má hliva ďalšie prednosti. Obsahuje vitamíny skupiny B, ďalej vitamín C, D a K. Zo stopových prvkov sa v nej nachádzajú selén, železo, jód, chróm, meď či zinok a takisto v nej majú svoje zastúpenie aj nenasýtené mastné kyseliny a osem aminokyselín. Za zmienku stojí vysoký obsah vlákniny a proteínov, a rovnako jej schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Tým pomáha chorému srdcu a cievam.

Hlivu by si mali dopriať aj astmatici, alergici, ľudia s kožnými chorobami, kŕčovými žilami, hemeroidmi či chorými kĺbmi. Podporuje činnosť pečene a ľadvín a zbavuje telo toxických látok. Odporúča sa aj v chrípkovom období, pretože pôsobí antivírusovo. Keď sme už pri vírusoch, pomáha pri odstraňovaní bradavíc. Hliva zabezpečuje v tele regeneráciu buniek a tým spomaľuje starnutie. Je výborná aj pri fyzickom a duševnom vyčerpaní. A nakoniec, keďže je hliva nízkoenergetická potravina, je vhodná i do redukčných diét.