Presunúť na hlavný obsah

Vitamín C: Bojuje aj proti rakovine

Zdravie a relax

Asi najznámejší predstaviteľ z radu vitamínov je práve „céčko“. Za jeho objavenie získal maďarský vedec Dr. Albert Szent-Gyorgyi v roku 1937 Nobelovu cenu. Vitamín známy aj pod názvom kyselina askorbová je pre zdravý život človeka nevyhnutný a treba ho telu neustále dodávať. Má to svoje opodstatnenie.

Z každej strany počúvame o dôležitosti antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom nachádzajúcim sa všade okolo nás. A práve céčko je týmto antioxidantom. Zbavuje naše telo škodlivín, či už sú to jedovaté látky, dusičnany, ťažké kovy alebo škodlivý LDL cholesterol. Naše telo tak ochraňuje nielen zvnútra, ale i zvonka. Záslužná činnosť, keď si uvedomíme fakt, že dlhodobé pôsobenie týchto voľných radikálov môže mať za následok aj rakovinové ochorenia.


Vitamín C ďalej chráni telesné tkanivá, cievy a v neposlednom rade ostatné vitamíny. Dôležitý je pri vývoji chrupaviek, kostí a zubov, pri regulácii normálneho telesného rastu a pri hojení rán. Takisto podporuje vstrebávanie niektorých látok, napríklad vápniku a železa. Stimuluje tvorbu bielych krviniek, čo je dôležité pre imunitu. Tým, že céčko podporuje kolagénové vlákna, udržuje našu pleť i celé telo pružné. Aj preto sa o ňom hovorí, že spomaľuje starnutie. A keďže má čo do činenia aj s „hormónmi dobrej nálady“, bojuje proti depresiám a stresu.

Niektoré výskumy dokonca preukázali, že vitamín C je pomocníkom pre alergikov, keďže má schopnosť zabrániť alergiám, anafylaktickému šoku a astmatickým záchvatom. A keď sme pri výskumoch, vedci Národného onkologického inštitútu USA dokázali, že vitamín C znižuje riziko rakoviny o 50%. A to je solídne číslo, nehovoriac o výskumoch, ktoré podporili teóriu, že podávanie vysokých dávok pacientom chorým na rakovinu zvyšuje ich nádej na prežitie. V súčasnosti sa príliš do úvahy neberú, pretože vitamín C nefunguje "antirakovinovo" na 100%, ale čo funguje? Platí to ale aj obrátene – nedostatok tohto vitamínu sa spája so zvýšeným výskytom nádorových ochorení.

Céčko by mali telu dodávať všetci, ale najmä fajčiari, ľudia, ktorí nasadili až príliš prísne diéty, tehotné ženy, športovci, ľudia, ktorí sa radi vypijú, užívajú lieky alebo tí, ktorí sú pod stresom či majú slabú imunitu. Nedostatok tohto vitamínu sa môže prejaviť fyzickou i psychickou únavou, podráždenosťou, poruchami spánku, slabou imunitou, bolesťami kĺbov, zdurenými ďasnami, pomalým hojením rán, vypadávaním zubov či krvácaním do kože a slizníc.

Vo svojej prirodzenej forme sa nachádza najmä v ovocí a zelenine. Slušné množstvo obsahujú napríklad citrusové plody, čierne ríbezle, jahody, jablká a broskyne a zo zeleniny je významným zdrojom kapusta, brokolica, rajčiny, petržlen či paprika. Najviac (najhodnotnejšieho) céčka sa nachádza v čerstvých alebo parených potravinách. Varením vo vode sa vitamín ničí. Rovnako ani teplo a svetlo mu nerobia dobre, preto by sa malo ovocie a zelenina zjesť čím skôr a zbytočne neskladovať.

Dostať ho kúpiť aj ako umelo vyrobenú kyselinu L-askorbovú. Klasicky však aj tu platí, že prírodný variant víťazí. V syntetickej náhražke totiž chýba živý vitamín so sprievodnými látkami, a teda je ochudobnená o mnoho už spomínaných liečivých vlastností.