Presunúť na hlavný obsah

Zažite na vlastné oči, ako sa rodí pivo

Cestovanie

Tri suroviny – voda, jačmeň a chmeľ, sú základom pre zlatý mok, ktorý má všade po svete milióny fanúšikov. Tieto tri zložky vám odverklíkuje každý, kto sa v pive čo i len minimálne vyzná. Cesta, ktorou prejdú, až pokiaľ vám ich v podobe piva niekde vo vašom obľúbenom pube načapujú, je ale oveľa zložitejšia.

Všetko sa však hneď ľahšie chápe, keď to človek vidí. Pokiaľ patríte medzi milovníkov piva, alebo sa skrátka zaujímate o to, ako veci vznikajú, porozmýšľajte nad návštevou pivovaru. Nie je to len nudná prehliadka, ktorý vás zahltí vedeckými faktami, ale zaujímavý výlet do histórie piva, medzi suroviny, ktoré si môžete chytiť i ochutnať a niektoré si prezrieť pod mikroskopom. Prejdete sa medzi starožitne vyzerajúcimi kaďami, v ktorých sa pivo varí, aj chladnými pivnicami, kde si v tichu zreje v obrovských sudoch.


Takéto prehliadky ponúka aj pivovar Plzeňský Prazdroj, ktorý je z „nášho“ okolia asi ten najpovolanejší. Podľa receptúry plzenského piva varia svoje pivo tisíce značiek po celom svete. Bez toho, že by ľudia v Amerike, Nemecku, Holandsku či v Ázii vedeli, čo to je „nejaká“ Plzeň, objednajú si pivo typu „pilsner“ alebo „pils“, za ktoré vďačia práve tomuto českému mestečku. Lepšie povedané mužovi, ktorý tu po prvýkrát navaril zlaté pivo. Dovtedy sa pili všakovaké kalné moky, ktoré sa na pivo, aké poznáme dnes, príliš nepodobali. Potom však prišiel z Bavorska do Plzne sládok Jozef Groll a 5. októbra 1842 uvaril vtedy ešte v Mešťanskom pivovare prvú várku piva, ktoré dnes poznáme pod názvom Pilsner Urquell. Pod pivom plzenského typu pivári rozumejú svetlé, spodne kvasené pivo varené podľa plzenskej receptúry.

Ročne navštívi plzenský pivovar 100 000 návštevníkov. Ak sa rozhodnete pre jeho návštevu aj vy, o program máte solídne postarané. Začnete pri historickej bráne plzeňského pivovaru, ktorá je takým českým oblúkom mieru. Jej základný kameň bol položený 5. októbra 1892 ako pripomienka 50. výročia zrodu prvého zlatého piva na svete. Na nádvorí pivovaru sídli turistické centrum, ktoré je nabité informáciami. Dostanete sa aj do kvasných miestností či pivníc pivovaru, ktoré dnes slúžia najmä ako skanzen a skladovacie priestory, no stále sa v nich vyrába malé množstvo piva použitím tradičných metód kvasenia. Keď už tam budete, určite nezabudnite ochutnať nepasterizované pivo priamo z dubových sudov. Do haly, kde sa plní pivo, vás asi nevpustia, to by vás museli najskôr celých dezinfikovať a obliecť do špeciálnych plášťov, ale aj cez veľké sklené steny môžete vidieť plniacu linku pivovaru, ktorá dokáže za hodinu naplniť 42 000 fliaš piva. Celú prehliadku sa patrí zavŕšiť, ako inak, dobrým jedlom. Priamo v areáli pivovaru sa nachádza najväčšia pivnica v Čechách, ktorá dnes slúži ako reštaurácia. Varia v nej tradičné české jedlá a miestne špeciality. No a vďaka obchodíku so suvenírmi môžete domov doraziť ovešaní taškami s krígľami, podpivníkmi, retro plagátmi s motívmi piva a, samozrejme, s pivom.

Ak už si urobíte výlet do Plzne a budete naladení na všetko, čo sa týka piva, stojí za to prezrieť si Pivovarské múzeum v historickom centre mesta. Otvorené bolo v roku 1959 priamo v dome, v ktorom sa varilo pivo už okolo roku 1520. Momentálne výstava v múzeu zachytáva dejiny pivovarníctva od staroveku až po novovek civilizácií Mezopotámie a Egypta, ale aj európskych kultúr – Rimanov, Grékov, Germánov, Keltov a Slovanov. Rovnako je v múzeu expozícia pivovarského laboratória a interiéry krčmy z prelomu 19. a 20. storočia, či plzeňskej reštaurácie z 30. rokov minulého storočia.