Netradičné veľkonočné menu
Určite sa to stalo už aj vám: keď ste si pomysleli, že aj tohtoročné veľkonočné sviatky budú v znamení údenej šunky, klobásy a majonézového šalátu, najradšej by ste ich mali už za sebou. Môžete to však zmeniť a vychutnať si niečo výnimočné.
Teplý zemiakový šalát so zelerom a špenátom
Suroviny:
500 g zemiakov
1 červená paprika
1 hrnček nakrájaného stopkatého zeleru
2 hrnčeky drobných špenátových listov
3 PL vínneho octu
2 PL olivového oleja
1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
plátok anglickej slaniny
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky olúpeme, nakrájame na štvrťky a pripravujeme v parnej rúre v perforovanej nádobe pri teplote 100 °C asi 15 minút. Papriku rozkrájame na kúsky, pridáme k zemiakom a dusíme asi ďalšie 2 minúty. Podusenú papriku olúpeme, nakrájame na prúžky a spolu zo zemiakmi dáme do misky, pridáme nakrájaný stopkatý zeler a špenátové listy, dochutíme soľou a korením. Vínny ocot, olivový olej a cesnak rozmiešame a na varnej doske mierne zahrejeme. Anglickú slaninu nakrájame, opečieme na panvici a pridáme k ešte teplej omáčke, ktorou potom pripravený šalát polievame.
Jahňacia roláda v lístkovom ceste
Suroviny:
500 g kelu
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
30 g masla
1 balíček mrazeného lístkového cesta
500 g jahňacej sekanej
2 vajíčka
tymian
oregano
soľ
mleté čierne korenie
1 zväzok petržlenovej vňate
Postup:
Oddelíme veľké listy kelu a menšie nakrájame na tenké prúžky. Dáme oddelene do dvoch perforovaných nádob. Cibuľu a cesnak nakrájame na kocky, dáme s maslom do naparovacej misky s plným dnom a všetko podusíme na 100°C po dobu 2 minút. Zmiešame jahňaciu sekanú, vajíčka, tymian, oregano, soľ, korenie, jemne nasekanú vňať, cibuľu, cesnak a nakrájaný kel. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát, poukladáme na neho kelové listy a rozotrieme masu zo sekanej. Cesto zrolujeme, vidličkou na hornej strane prepichneme, položíme na vymazaný a múkou vysypaný plech a upečieme. Jahňacie mäso môžeme nahradiť aj mäsom morčacím alebo hovädzím.