Aj keď má tento dezert poetický názov, keď ho raz ochutnáte, nikdy naň nezabudnete. Je to veľmi starý recept, ktorý vzkriesil slávny Richard Sax. Je to akýsi typ torty Pavlova. Vyšľaháme bielky ako na snehové cesto bezé, rozotrieme ich na plytký plech (ja používam plech, na ktorom robievam cesto na rolády) a dáme do rúry – podobne ako pri mesačných paradajkách –, ktorú ihneď vypneme.
Necháme ho v rúre cez noc, preto sa volá zabudnutý.
SUROVINY:
6 bielkov
½ lyžičky soli
250 g kryštálového cukru, plus 2 lyžičky
½ lyžičky vínneho kameňa
1 lyžička vanilkového extraktu
maslo na vymastenie
250 ml smotany na šľahanie
4 marakuje
175 g černíc
175 g jahôd, rozštvrtených
POSTUP:
1. Rúru predhrejeme na 220 °C, plynový stupeň 7.
2. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou dotuha.
3. Postupne pridávame 250 g cukru, potom vínny kameň aj vanilkový extrakt a šľaháme, kým nie je sneh pevný a lesklý.
5. Vložíme do rúry, zavrieme a ihneď vypneme. Necháme v rúre cez noc bez otvorenia dvierok na rúre, dokonca na to ani len nepomyslíme.
6. Pred podávaním preložíme na veľkú tácku.
7. Ušľaháme šľahačku a natrieme na snehové cesto.
8. Z marakuji vyberieme dužinu a dáme ju na šľahačku. Posypeme černicami. Rozštvrtené
jahody premiešame s 2 lyžičkami cukru a tiež ich poukladáme na koláč.
9. Pokrájame, ja zvyknem koláč krájať na 12 častí, 3 rezy kolmo a 2 vodorovne.
Zvodná a sexi šéfkuchárka Nigella Lawson dokáže očariť nielen výzorom, ale aj svojím kulinárskym umením. Kniha Nigella Express je séria príprav jednoduchých a ultrarýchlych jedál. Odborníci na zdravú výživu im občas vyčítajú vysoký obsah sacharidov a tukov. Nigella priznáva, že jej expresné špeciality nie sú práve kóšer v zmysle pravidiel racionálnej výživy, no ľudia ju doslova žerú. V knihe nájdete recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky, pripravené neuveriteľne rýchlo a jednoducho.