Krehké vianočné rezy
Neviete čo na sviatky upiecť? FEMINITY pre vás pripravilo sériu skvelých dezertov, ktoré vám postupne predstavíme. Ako prvá prichádza Vianočná torta. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
3 dcl medu
7 vajec
50 g slnečnicového semienka
50 g kokosu
1,5 dcl oleja
150 g mletých orechov (100 g do cesta, 50 g na posypanie)
350 g polohrubej múky
(mlieko na doriedenie)
Prášok do pečiva
Džem Schwartau – ideálne višňa alebo červené ríbezle
Postup:
1) Oddeľte žĺtky od bielkov a pridajte ich k medu a oleju. Premiešajte.
2) K zmesi pridajte postupne ďalšie prísady – semienka, kokos, 100 g orechov a múku s práškom do pečiva. Podľa potreby pridajte mlieko – ak je cesto málo riedke.
3) Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý ľahko votriete do cesta (ručne).
4) Cesto rozdeľte na 3 diely a vlejte na plech (vystlaný papierom na pečenie). Budete mať teda 3 plechy s cestom.
5) Pečte pri teplote 150-180 stupňov – približne 20 minút – aby malo cesto zlatistú farbu.
6) Nechajte cesto vychladnúť, potom namažte spodné cesto džemom Schwartau, dajte plát cesta, na druhý plát namažte tiež džem a priložte posledný diel, ktorý posypte nastrúhanými orieškami.
Tip: Cesto si môžete spestriť pridaním sušeného ovocia (brusnice, marhule apod.).