Presunúť na hlavný obsah

Jardo Žídek varí: Netradičná polievka z jahňaciny

Recepty

Vyskúšajte aj vy recepty, ktoré pre vás zozbieral šéfkuchár Jardo Žídek počas návštevy Terchovej v rámci relácie Nebíčko v papuľke:

 

Ingrediencie:
jahňacie plece alebo močing  150g
jahňacie pľúcka 100g
jahňacia pečeň 100g
jahňací  jazyk  1ks
jahňacie srdce 1ks
mrkva, zeler, petržlen á 1ks
bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, rozmarín, tymian
cibuľa 1 ks
cesnak  1ks
soľ
kelové listy 6ks
zemiaky 2ks
ružičkový kel 1 hrnček
šafran na špičku noža
jarná cibuľka 1ks
strúčiky hrášku za hrsť
 
Postup:
Mäso a vnútornosti (okrem pečienky)nakrájame na väčšie kusy, vhodíme  do kotlíka s vodu. Pridáme bobkový list a nové korenie, mrkvu, zeler, petržlen v celosti, rozkrojenú cibuľu, cesnak a polievku trochu osolíme. Pridáme vetvičku rozmarínu a tymian. Varíme približne 1 hodinu, kým nie je mäso mäkké. Keď je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a ružičkový kel a vopred namočený šafran a varíme ďalej, kým zemiaky nezmäknú.
 
Z kelových listov vyrežeme tvrdý stred a sparíme ich v hrnci s horúcou vodou.
Na masti opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na menšie kocky nakrájanú pečienku, okoreníme a orestujeme.
Z polievky vyberieme uvarené mäso, pokrájame nadrobno, vložíme do väčšej misy. Pridáme mäkkú orestovanú pečienku. Pridáme natrhané lístočky tymianu a čierne korenie.
Touto zmesou naplníme kelové listy a zmes zabalíme do guľky.
Z polievky vyberieme bielu zeleninu, nakrájame na kusy a rozmixujeme mixérom na pyré. Toto pyré nám poslúži na zahustenie polievky.
Nakrájame jarnú cibuľku, strúčiky hrášku a mrkvu z polievky.
Servírujeme pyré z bielej zeleniny, naň položíme plnenú kelovú guľku, okolo nej dáme pokrájanú cibuľku s hráškom a mrkvu a zalejeme vývarom, ktorý sme dochutili soľou a korením.