Presunúť na hlavný obsah

Sú biopotraviny zdravé alebo len zbytočne drahé?

Zdravie a relax

Ľudia sa snažia žiť zdravšie, preto mnohí kupujú biopotraviny, ktoré musia spĺňať isté podmienky a do veľkej miery majú obmedzené používanie syntetických hnojív, pesticídov, hormónov, antibiotík a iných chemikálií. Ale naozaj sú zdravšie ako tie bežne pestované potraviny alebo sú len zbytočne predraženým lákadlom pre ľudí, ktorí chcú byť zdraví?

Ak vám ide o zdravie, tak sa musíte najprv zamyslieť nad hrúbkou svojej peňaženky. Odborníci sa zhodli, že ak si budete kupovať biozeleninu a bioovocie v malom množstvo, pretože sú drahé, tak to pre vás nemá lepšie účinky ako bežne vypestovaná zelenina a ovocie vo väčšom množstve. To znamená, že ak chcete zeleninu za 10 eur, tak je pre vás lepšie kúpiť si jej viac – tej bežne pestovanej, ako kúpiť si pár kúskov paradajky a zo dve mrkvy.

 
Ak však pre vás cena nie je podstatná, tak si môžete kupovať biopotraviny. Jednoducho povedané – viac záleží na množstve zeleniny a ovocie, ako na tom, či je bežne pestovaná alebo bio.
 
Chuť?
Niektorí tvrdia, že rozdiel medzi bežne pestovanou zeleninou a ovocím a tou bio je najmä v chuti. Je pravda, že niektoré druhy zeleniny a ovocia môžu mať výraznejšiu chuť, keď nie sú postriekané žiadnymi chemikáliami. Podľa štúdie uverejnenej v European Journal of Clinical Nutrition majú niektoré odrody organicky vypestovaných jabĺk väčšiu koncentráciu cukru a väčšiu koncentráciu antioxidantov zvaných fenoly, ktoré by chuť mohli zvýrazniť.
 
No chuť je pomerne subjektívna, takže je ťažké povedať, čo vám konkrétne bude chutiť viac.  
 
Výživná hodnota?
Veľa konzumentov biopotravín verí, že táto strava je o mnoho zdravšia ako bežne pestované plodiny. Čo je aj logické, keďže sa pestujú bez použitia chemikálií. No vzhľadom na nedostatok výskumov zaoberajúcich sa touto otázkou je trúfalé tvrdiť, že existuje priamy dôkaz, že organické potraviny sú zdravšie ako tie bežne pestované.
 
Bezpečnosť?
Vo väčšine krajín je používanie pesticídov a iných chemikálií prísne regulované a pestovatelia nemôžu prekročiť istú hranicu. Bežne pestovaná zelenina a ovocie tým pádom neobsahuje také množstvo chemikálií, ktoré by ľuďom škodilo. Ale zvyšky pesticídov sa tam nájdu určite.
 
Americká Organizácia pre bezpečné životné prostredie zistila, že 97 percent broskýň a 94 percent jabĺk obsahovalo zvyšky pesticídov. Umytím ovocia a zeleniny sa niečoho zbavíte, no nezmyjete úplne všetky chemikálie. Odstránením šupky sa zase zbavíte aj vitamínov a iných prospešných látok. No aj v tomto prípade je množstvo pesticídov zanedbateľné, pretože neprekračuje hranicu, ktorá by ľuďom mohla ublížiť.
 
Na ktorých potravinách zbytočne vyhadzujete peniaze?
Organizácia pre bezpečné životné prostredie sa zaoberala bežne pestovanou zeleninou a ovocím a biozeleninou a bioovocím. Zostavili tabuľku potravín, ktoré sa oplatí kupovať v bio kvalite a tých, ktoré vás len zbytočne oberú o peniaze.
 
Oplatí sa kupovať: broskyne, jablká, farebná paprika, zeler, nektárinky, jahody, čerešne, hlávkový šalát, hrozno, hrušky, špenát, zemiaky.
 
Zbytočne vyhadzujete peniaze na tieto biopotraviny, pretože vám úplne stačia tie bežne pestované: cibuľa, avokádo, sladká kukurica, ananás, mango, sladký hrach, špargľa, kivi, banány, kapusta, brokolica, baklažán.