Chlieb a štíhla línia: Aký môžete jesť a ako ho skladovať?
V našej spoločnosti je chlieb akýmsi základom stravy a nájdete ho asi v každej domácnosti. Nie každý ho ale zje v priebehu jedného dňa, preto je dôležité, aby ste ho vedeli správne skladovať, nech si čerstvosť zachová čo najdlhšie. A mali by ste si vedieť vybrať taký, ktorý neublíži ani vášmu zdraviu, ani vašej línii.
Ak chcete urobiť niečo pre svoju líniu, mali by ste sa vzdať bieleho chleba. Ten zvyšuje hladinu glykémie v krvi a nedostatočne uspokojuje chuť do jedla. Pri diétach sú najlepšie potraviny, ktoré majú nízky glykemický index, pretože hladinu glykémie dvíhajú pozvoľna, ich trávenie trvá dlhšie, vďaka čomu nepociťujete krátko po jedle znovu hlad. Biely chlieb má ale vysoký glykemický index, teda sa počas trávenia rýchlo absorbuje, prudko zvýši hladinu cukru v krvi a hneď nasleduje prudký pokles, čo zapríčiní, že sa hlad rýchlo vráti.
Na výrobu bieleho chleba sa používa múka zo zŕn, ktoré sa predtým pomleli a stratili väčšinu svojej vlákniny. Vláknina je pre celkové zdravie, a najmä pre zdravie tráviaceho traktu veľmi dôležitá. O jej sile a o tom, v ktorých potravinách ju nájdete, sa dočítate tu: Ktoré potraviny vám spália tuky a pomôžu schudnúť?
Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a štíhlu líniu, voľte chlieb, ktorý nie je pripravený z takejto pomletej múky bez vlákniny. Lepším variantom sú celozrnné chleby, ktoré sú upečené z múky vyrobenej z celých zŕn. Tie obsahujú vlákninu a majú nižší glykemický index.
Nenechajte sa ale oklamať farbou chleba! Ak je na ňom napísané, že je pšeničný, tak je to pravdepodobne len zafarbený biely chlieb. Musí na ňom byť napísané, že je celozrnný. Aj keď je na ňom napísané, že je celopšeničný, vo väčšine prípadov je to len biely chlieb. Biely chlieb je totiž tiež pšeničný, ale mnohé z tých tmavších pšeničných chlebov boli upečené s karamelovým farbivom alebo inými prísadami, preto sú tmavšie.
Na chlebe je najzdravšie, keď obsahuje celé surové zrná aj so šupkou a semenami. Biely chlieb však nič z toho neobsahuje. Zrná sa pri ňom drvia, čím sa ale zbavia aj potrebnej vlákniny.
Ako ho spoznáte v obchode? Určite by na ňom malo byť napísané, že je celozrnný. Pozrite ale aj zloženie, mal by byť vyrobený z celozrnnej múky. Vyberte chlieb, ktorý už na pohľad má v sebe zrná a semená a má výraznú štruktúru.
Keď už budete mať doma ten správny a zdravý chlieb, naučte sa ho skladovať tak, aby si živiny a vitamíny uchoval čo najdlhšie. Aj keď je vonku veľmi horúco, nedávajte ho do chladničky, pretože pri takej nízkej teplote sa začne drobiť, uvoľňuje sa z neho voda a vyschýna. Skladujte ho pri izbovej teplote, ale chráňte ho pred pôsobením svetla, kvôli ktorému sa znižuje obsah vitamínov. Najdlhšie vám vydrží čerstvý vtedy, keď ho zabalíte do čistej utierky, pretože tak bude mať možnosť dýchať.