Presunúť na hlavný obsah

Niceský šalát

Recepty

Zvodná a sexi šéfkuchárka Nigella Lawson dokáže očariť nielen výzorom, ale aj svojím kulinárskym umením. Kniha Nigella Express ponúka recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky, pripravené neuveriteľne rýchlo a jednoducho. Feminity v spolupráci s internetovým kníhkupectvom BUX.sk vám prináša recept na Niceský šalát.

Zdá sa, že všetci máme jasnú predstavu o tom, čo do tohto šalátu patrí a čo nie, tak mi dovoľte hneď na začiatku povedať, že sa netúžim pridať k nikomu. Odkedy napríklad bežne dostupné paradajky nemajú tú správnu chuť, nahrádzam ich paradajkami sušenými na slnku, ich intenzívna chuť a kyslosť sa v ňom úžasne vyníma. Jedinú odchýlku, ktorú robím v mene rýchlosti, sú krutóny, ktoré používam (kvalitné kúpené) namiesto varených zemiakov.

2 porcie ako obed alebo iný hlavný chod
 
Suroviny:
2 vajcia
100 g mrazenej zelenej fazuľky
200 g paradajok sušených na slnku v ochutenom oleji
100 g pokrájaných čiernych olív
1 konzerva (225 g) kvalitného tuniaka
250 g pokrájaného ľadového šalátu
4 lyžice extra panenského olivového oleja
šťava z pol citróna
pol lyžičky morskej soli alebo štipka kuchynskej soli
pol lyžičky cukru
40 g krutónov
4 – 6 sardeliek
hrsť bazalkových listov
Postup:
1 Vajcia dáme do studenej vody, necháme zovrieť a varíme 7 minút. Po troch minútach pridáme mrazenú fazuľku.
2 Scedíme oboje, vajcia necháme vychladnúť pod studenou tečúcou vodou a fazuľku prepláchneme.
3 Paradajky s olejom prelejeme do misky, pridáme olivy a opatrne premiešame.
4 Na servírovací tanier poukladáme šalátové listy, na ne dáme paradajkovo-olivovú zmes, šťavu si odložíme.
5 Tuniaka scedíme, kúsky rozložíme medzi paradajky a olivy a navrch roztrúsime fazuľku.
6 Zo zvyšnej paradajkovo-olivovej šťavy pripravíme dresing. Vmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, soľ aj cukor a nalejeme na šalát.
7 Natvrdo uvarené vajcia olúpeme, prekrojíme na štvrtiny a pridáme na šalát spolu s krutónmi, sardelkami a bazalkovými listami.

Ďalšie recepty od Nigelly nájdete hneď teraz v jej knihe Nigella Express.