Čas vlašských orechov
Poradíme, ako sa vyrovnať s radosťami i nástrahami jesene.
Orechy
Pri zbere vlašských orechov si radšej počkajme, kým spadnú zrelé plody samy na zem. Orechy neodtĺkajme, škodí to konárom. Zelenú šupku, ktorá kryje orech, po zbere odstránime, vláknité zvyšky z povrchu orecha bez použitia vody vykefujeme. Pri šúpaní používame rukavice, šupky sú intenzívnym farbivom.
Prírodná medicína
S jeseňou prichádzajú prvé choroby dýchacích ciest. Boľavý krk môžeme preliečiť osvedčenou prírodnou kombináciou - med so silne liečivými účinkami v kombinácii s pektínom z jabĺk stojí za vyskúšanie. Stačí si pripraviť jablká prepečené v rúre s lyžičkou medu a masla.
Ako dusiť rybacinu
Pred dusením rybieho mäsa ho najprv krátko opečieme, aby bolo chutnejšie a šťavnaté. Na dusenie používame neporušené smaltované, antikorové alebo teflónové nádoby prikryté pokrievkou. Podlievame vodou, vývarom alebo vínom, ale aj mliekom. Na zvýraznenie chuti môžeme ryby podlievať kečupom.
Keď sa šúpu tekvice
Tekvice počas rastu pôsobia celkom nenápadne, ale práve teraz na jeseň dorastajú do svojej krásy a hrajú mnohými žiarivými farbami. Keď treba tekvicu šúpať, a recept si to vyžaduje, veľké plochy plodov s mäkkou šupkou ošúpeme škrabkou na zemiaky. Iba na plody s hrubou a tvrdou šupkou používame ostrý kuchynský nôž.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK