Presunúť na hlavný obsah

Výhody cukrovej depilácie

Móda a krása

Vosk je väčšinou pripravovaný s chemickými prísadami, zatiaľ čo cukrovú pastu môžeme pripraviť z bežných domácich prírodných ingrediencií.

Ak teda máte citlivú pokožku či alergie, zvoľte radšej cukrovú pastu, prípadne niektorý z prírodných voskov na citlivú pokožku, inak vám hrozí podráždenie kože. Metóda cukrovej depilácie je často považovaná za menej bolestivú, lebo pasta nepriľne na kožu ako vosk a tiež nemusí byť horúca ako niektoré druhy voskov. "Výhodou je ľahké umytie zvyškov pasty. Je totiž na rozdiel od vosku rozpustná vo vode," hovorí kozmetička. Výhodou môže byť aj cena: na domáce použitie sa predávajú balenia s hotovou zmesou zhruba od 10 eur do 30 eur, ale ak sa vám podarí vyrobiť si pastu doma, bude vás to stáť približne jedno euro. V kozmetickom štúdiu stojí cukrová depilácia podľa veľkosti depilovanej časti od 5 eur vyššie.


Podľa mnohých dermatológov a kozmetičiek je depilácia cukrovou pastou najjemnejší možný spôsob depilácie. " Výborne sa hodí pre všetky ženy, ktoré trápi jemná a citlivá pokožka," hovorí kozmetička. Po depilácii bude pokožka krajšia, pretože pasta odstráni aj odumreté kožné bunky, takže pokožka bude príjemne hladká a zdravo vyzerajúca.

Tipy a triky
Ak sa vám chĺpky nepodarí na prvýkrát odstrániť všetky, môžete pokojne celý postup na tom istom mieste zopakovať. Trhanie chĺpkov po smere a prírodné zloženie pasty zaručuje, že koža nebude podráždená a netrpí tým. Ak si depilujete citlivé miesta, ako obočie alebo hornú peru, takisto sa nemusíte báť dlhodobého podráždenia pokožky. Začervenanie mizne zvyčajne veľmi rýchlo.

Recept na cukrovú pastu:
2 šálky kryštálového cukru
1 šálky destilovanej vody
1 šálky šťavy z citrónov
dostatočné množstvo bavlnených handričiek nastrihaných na prúžky

Pridať možno aj  výživné látky, ako med, alebo upokojujúce zložky, ako je aloe vera, tea tree olej alebo olivový olej.

Ingrediencie zmiešajte a zohrievajte, kým zmes nezačne vrieť a hustnúť. Keď zmes začína pripomínať konzistenciou karamelu, stiahnite ju z plameňa a nechajte trochu vychladnúť (pracuje sa s vlažnou pastou).

Text: -zh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK