Presunúť na hlavný obsah

Gaštanová torta - dezert pre náročných

Recepty

Pripravte sii gaštanovú tortu podľa šéfkuchára Igora Ralbovského.

Gaštanová torta Ivana Ralbovského

Potrebujeme:
- 3 vajcia
- 50 g hladkej múky
- 30 g polohrubej múky
- 10 g kakaa
- 90 g kryštálového cukru
- 30 ml vody
- 400 g zrelých hrušiek
- 500 ml šľahačky
- 300 g gaštanového pyré
- 10 g plátkovej želatíny
- 30 g práškového cukru
- 20 ml rumu
- 125 g mascarpone
- 1 žĺtok
- na ozdobu physalis a černice

Postup:
1. Upečieme čokoládový korpus s priemerom 26 cm z 3 bielkov, ktoré vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Túto penu zalejeme žĺtkami s vodou a zasypeme preosiatou múkou s kakaom, ihneď premiešame. Pečieme pri 170 stupňoch asi 30 minút. Vychladnutý korpus rozrežeme na dva kruhy. Spodnú časť vložíme do tortovej formy s priemerom 28 cm a naukladáme naň olúpané a rozštvrtené hrušky.

2. Želatínu dáme napučať do studenej vody. Vyšľaháme šľahačku. Rozmrazené gaštanové pyré zohrejeme v mikrovlnke, pridáme doň práškový cukor, rum, mascarpone a žĺtok a zmiešame - zmes musí zostať stále trochu teplá, ak nie, prihrejeme ju. Želatínu vyberieme z vody, vyžmýkame a dáme do mikrovlnky roztopiť na 20 sekúnd. Želatínu nalejeme na gaštanovú zmes, zľahka premiešame a pridávame šľahačku. Tú premiešavame dvakrát. Prvú, menšiu časť dôkladne rozmiešame s gaštanovou zmesou a druhú časť opatrne vmiešame - pozor, aby sa nezačala zrážať a hrudkavieť.

3. Polovicu gaštanového krému nalejeme do formy, rozotrieme a prikryjeme druhou časťou korpusu. Navrch nalejeme zvyšný gaštanový krém a zľahka ho zatrieme.

4. Tortu dáme zachladiť do chladničky na 5 hodín. Potom ju vyrežeme z formy a preložíme na tácku, posypeme strúhaným gaštanovým pyré, ozdobíme šľahačkou, physalisom a černicami.