S cukrom opatrne. Ako ho obmedziť v jedálničku?
Cukor. Nájdete ho takmer všade a v 21. storočí robí v našich telách poriadnu šarapatu.
Ak je ho veľa, spôsobuje obezitu, ale aj zvyšuje cholesterol a ohrozuje telo cukrovkou. Ako teda znížiť podiel cukru v našom jedálničku?
1. Začnite čítať etikety potravín
Ak to začnete robiť, možno sa dostaví depresia - zístite totiž, ako veľa cukru a v čom všetkom ho nájdete. Na druhej strane si aspoň urobíte prehľad o tom, ktorá strava je pre vás vhodná a ktoré upravované potraviny by ste mali konzumovať radšej v prirodzenom stave - napríklad pomarančový džús z koncetrátu nahradiť vytlačenou šťavou z pomaranča.
2. Jedzte menej upravovaných potravín
Či už ide o fast-foody, cereálne tyčinky alebo sladené nápoje. Dajte im stop, radšej siahnite po kvalitnej varenej strave, ovsených vločkách s medom a čistej vode.
3. Neslaďte kávu a čaj
Skúste sa odnaučiť sladiť si obľúbenú šálku kávy alebo dva čaje denne. Prirodzená chuť týchto nápojov je omnoho príjemnejšia a pre telo prospešnejšia. Dajte stop aj rozličným ochuteným latté či cappucinam.
4. Jedzte ovocie
Obsahuje síce sacharidy, ale vaše telo ich strávi omnoho rýchlejšie a ľahšie ako pri čokoláde, keksoch či zmrzline.
5. Dezert musí byť za odmenu
Denné pochutnávanie si na sladkom dezerte nie je zdravé. Koláč, zákusok či zmrzlinový pohár vám samozrejme nezakazujeme, ale nemôžete si ich dávať denne. Urobte si z dezertu sviatok a pochutnajte si na ňom napríklad len v nedeľu.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK