Recept: Bravčová panenka s dubákovým rizotom
Panenka zostane krehká a šťavnatá metódou sous vide.
Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g bravčovej panenky
200 g kórejskej hrušky
10 g cesnaku
10 g sójovej omáčky
100 g červeného vína
10 g zázvoru
20 g hnedého cukru
Rizoto:
200 g ryže Arborio
100 g masla
100 g dubákov
100 g bieleho vína
200 g slepačieho vývaru
100 g šľahačky
1 petržlen
1 repa
Postup:
Z hrušky, cesnaku, sójovej omáčky, červeného vína, zázvoru a hnedého cukru pripravíme marinádu, ktorú spolu s panenkou zavakujeme do vrecúšok. Tie vložíme na 68 stupňov Celzia do sous vide na asi 16 minút, potom vyberieme a šťavu zlejeme na panvicu, kde ju redukujeme a ku koncu pridáme maslo. Panenku sprudka ogrilujeme na panvici a jemne posolíme. Na masle zarestujeme ryžu, zalejeme vínom a vývarom a povaríme domäkka. Na druhej panvici zarestujeme šalotku a pridáme pokrájané dubáky, ktoré zalejeme šľahačkou, povaríme a zmiešame s uvarenou ryžou, dosolíme a okoreníme. Petržlen povaríme v rozmixovanej repe s 1 dcl vody asi 1 minútu, necháme odstáť aspoň 10 minút v šťave, potom osušíme a pomaly fritujeme v oleji.
Náš tip:
Na tanieri jedlo ozdobíme sakura šalátikom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Andrej Zedníček, šéfkuchár reštaurácie Rhapsody v bratislavskom Tulip House
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu