Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia: Ako pripraviť záhorácky smotanový guláš

Recepty

Chutný záhorácky guláš so sladkou smotanou sa môže javiť ako náročnejší kuchynský experiment. Neľakajte sa. S naším návodom to zvládnete.

Záhorácky smotanový guláš

Suroviny: (príprava pre 4 osoby)
- 750 g bravčového pliecka
- 0,075 g tuku
- 150 g cibule
- 10 g mletej papriky
- 20 g sušených húb
- 500 g hlávkovej kapusty
- 250 ml sladkej smotany
- 40 g hladkej múky
- 2 PL cukru
- 2 PL octu
- soľ, korenie mleté

Postup:

Krok č. 1. Umyté pliecko nakrájame na rovnomerné kocky (4 – 5 na porciu). Huby prepláchneme a namočíme do vody na tri hodiny.

Krok č. 2. Na 2/3 tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, zaprášime paprikou, necháme speniť a pridáme 0,05 l vody, aby paprika nezhorkla. Pridáme mäso, restujeme, keď sa uzavrie, vlejeme nálev spolu s namočenými hubami. Osolíme okoreníme a dusíme.

Krok č. 3. Keď je mäso z 2/3 hotové pridáme nakrájanú kapustu, cukor, ocot a dusíme do polomäkka. Na ostatnom tuku opražíme preosiatu múku a rozmiešame v smotane. Pridáme do hrnca a dochutíme. Podávame so žemľovou knedľou.