Recept z babičkinej kuchyne: Španielsky vtáčik
Recepty z babičkinej kuchyne nám budú vždy chutiť.
Recept: Španielske vtáčiky z teľacieho mäsa
Príprava: 60 minút
Náročnosť: stredná
Potrebujeme:
800 g teľacieho mäsa zo stehna
4 lyžičky plnotučnej horčice
50 g slaniny
2 nožičky párkov
2 vajcia
1 veľká sterilizovaná uhorka
1 veľká cibuľa
100 ml oleja
zápražka na zahustenie šťavy
soľ
korenie
Postup:
Mäso nakrájame cez vlákno na plátky, naklepeme ich do šírky, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Uhorky, vajcia, párky, slaninu a cibuľu pokrájame na rovnaké štvrtinové dieliky a kladieme na jednotlivé plátky mäsa. Dobre zavinieme, prípadne spojíme špáradlom. Na povrchu môžeme tiež osoliť a okoreniť. Do pekáča vložíme cibuľu, zalejeme olejom, navrch naukladáme natesno vtáčiky a dáme zapiecť do maximálne rozohriatej rúry na 10 minút, potom zmiernime a dopekáme pri 150 °C asi 45 minút, až je mäso mäkké. Počas pečenia polievame vypečenou šťavou alebo podľa potreby podlievame horúcou vodou. Keď je mäso hotové, vyberieme ich z výpeku. Ten privedieme k varu, restujeme do zlatohneda, zalejeme trochou vody a zahustíme zápražkou, dochutíme soľou, korením a lyžičkou horčice. Vtáčiky vložíme späť do šťavy a prehrejeme. Podávame s ryžou.
Náš tip:
Jesennou prílohou k jedlu môžu byť lokše.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: šéfkuchár Michal Pažák, executive chef skupiny Al Dente Group (reštaurácie Prešburg, Al dente a Cantina)
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu