Presunúť na hlavný obsah

Olivový olej - kde ho skladovať, ako ho použiť? Poznáte jeho tajomstvá?

Recepty

O olivový olej je stále väčší záujem.

Problém však je, že mnoho ľudí zo strednej Európy, ktorí boli v minulosti zvyknutí na slnečnicový olej, nevie, ako má olivový používať.

Potvrdzuje to aj prieskum, ktorý v susednom Česku vykonala talianska potravinárska spoločnosti. V júli sa na jej ankete zúčastnilo 628 respondentov vo veku 15 až 65 rokov. Viac ako polovica opýtaných sa domnievala, že olivový olej je vhodný len na studenú kuchyňu. Vysmážanie či restovanie na olivovom oleji je až podľa 51 percent opýtaných nevhodné - pritom to vôbec nie je pravda.

Olivový olej sa začína prepaľovať až pri teplote 210 stupňov Celzia. Až do tejto teploty si zachováva dôležité a zdraviu prospešné látky. Pre tepelnú úpravu pokrmov je teda ešte vhodnejší ako tuky (maslo, slnečnicový olej alebo masť). Všetstranne použiteľný je aj extra panenský olivový olej, ktorý sa hodí na studenú a teplú kuchyňu.

Pri skladovaní olivového oleja sa mnohí spotrebitelia tiež dopúšťajú chýb. Na kvalite rýchlo stráca olej, ktorý sa skladuje na teple a pri izbovej teplote. Omnoho vhodnejšie je olej skladovať v tmavých priestoroch a pri teplote do 20 stupňov Celzia - vhodná je teda aj chladnička.

A čo vy? Ako ste na tom s olivovým olejom vo vašej kuchyni?

Text: ČTK, oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK