Presunúť na hlavný obsah

Recept: Timbálek z lesných húb s brusnicami

Recepty

Hubový kubo sa dá nahradiť aj takto. Môže sa stať súčasťou slávnostnej tabule.

Príprava: 10 minút

Varenie: 50 minút
Náročnosť: stredná

Pre 4 osoby potrebujeme:
1 PL masla
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
200 g húb
pol ČL citrónovej kôry
3 PL parmezánu
120 ml smotany
100 ml mlieka
2 vajcia
tymian
petržlen
soľ + čierne korenie
140 g brusníc
2 PL cukru
citrónová šťava

Postup:
Na masle orestujeme na jemno nasekanú cibuľu s cesnakom a na drobno nakrájané huby. Necháme trochu vychladnúť a zalejeme zmesou parmezánu, mlieka, smotany a vajec. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením, nasekaným petržlenom a tymianom. Takto pripravenú zmes nalejeme do vymastených porcelánových formičiek. Formičky dáme na plech s horúcou vodou a pečieme pri teplote 135 °C asi 40 minút. Brusnice dáme do malého kastrólika s cukrom, citrónovou šťavou a necháme pomaly variť asi 15 minút.

Náš tip:
V jednej šálke brusníc je 14 mg vitamínu C a 0,8 mg vitamínu E.  Navyše obsahuje aj významné antioxidanty.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu