Presunúť na hlavný obsah

Recept z loveckej kuchyne: Jeleň na smotane

Recepty

Málokde sa stretneme s toľkými variantmi kuchárskej fantázie, ako práve v poľovníckej kuchyni.

Zverina je vzácny druh mäsa. Jej chuť závisí nielen od druhu ulovenej zveri, ale aj od obdobia, keď bola ulovená. Inak chutí mäso z jeleňa uloveného koncom augusta a inak, keď je ulovený v období ruje. Majster kuchár si však vždy poradí.


Recept: Jeleň na smotane

Pre 4-6 osôb potrebujeme:
1 kg jelenieho stehna
150 g slaniny
300 g mrkvy
150 g zeleru
150 g cibule
nové korenie
rasca               
50 g horčice
2 dl octu
2 dl citrónovej šťavy
50 g kryštálového cukru
bobkový list   
1 g borievok
4 dl sladkej smotany

Postup:
Očistené, umyté jelenie mäso prešpikujeme slaninou. Na rozohriatom oleji orestujeme mäso osolené a okorenené dôkladne z každej strany. Orestované mäso vytiahneme a odložíme nabok. Do výpeku vkladáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu. Restujeme do kašovitej hmoty a pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor. Dôkladne zamiešame a zalejem vývarom (vodou). Orestované mäso vložíme do tohto vývaru a varíme asi 2 hodiny do mäkka. Po uvarení mäso vytiahneme a nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochucujeme citrónovou šťavou, octom, soľou, korením a cukrom. Dochutenú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme na jemno. Do hotovej omáčky prilievame smotanu, ktorú rozmixujeme a necháme variť približne 20 minút. Po dovarení omáčku odstavíme a môžeme podávať. Podávame s karlovarskou knedľou, brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.

Náš tip:
Ide o tradičné jedlo, pri ktorom je rozhodujúce dochutenie omáčky a príprava vhodnej prílohy. Karlovarská knedľa vytvára vynikajúcu tradičnú harmóniu chuti.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Duranský z Elesko wine bar & shop v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu