Mýty o sóji - naozaj zvyšuje chuť na sex a bojuje s riedkymi kosťami?
Aj so zdravou sójou sa spája množstvo mýtov. Chcete spoznať, aká je pravda?
Mýtus: Sója sa ako jedlo používa niekoľko tisícročí.
Mýtus: Ázijci jedia veľa sóje.
Fakt: Japonci a Číňania skonzumujú denne priemerne 10 gramov sójového jedla.
Mýtus: Americká dietetická asociácia nepovažuje sóju za nebezpečnú.
Fakt: Sú štúdie, ktoré hovoria o pozitívach i negatívach sóje.
Mýtus: Moderné sójové výrobky majú rovnaký zdravotný úžitok ako tradične fermentovaná sója.
Fakt: Najmodernejšie sójové výrobky nie sú fermentované a sú spracované spôsobmi, ktoré ničia bielkovinu a tvoria toxíny.
Mýtus: Fermentované sójové produkty zabezpečia dostatok vitamínu B12 vo vegetariánskej strave.
Fakt: Zložku, ktorá je podobná vitamínu B12, telo nedokáže použiť, a tak sa jeho nedostatok zvyšuje.
Mýtus: Sója má preventívny účinok proti osteoporóze.
Fakt: Sója a sójové jedlá spôsobujú nedostatok vápnika a vitamínu D, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Preventívny účinok proti osteoporóze u Ázijcov má vápnik zo zeleniny a vitamín D z morských jedál a zo slnka, nie sójové jedlá.
Mýtus: Fytoestrogény v sóji môžu podporiť duševnú výkonnosť.
Fakt: Ženy s najvyššími hladinami estrogénu v krvi mali znížené kognitívne funkcie. Konzumácia tofu u japonských Američanov v strednom veku je spojená so zvýšeným výskytom Alzheimerovej choroby v neskoršom veku.
Mýtus: Sója podporuje sexuálny život.
Fakt: Štúdie potvrdili, že sója znižuje plodnosť. Japonské ženy dávajú svojim mužom jesť väčšie množstvo tofu, ak chcú znížiť ich sexuchtivosť.
Mýtus: Pestovanie sóje je pre prostredie bezpečné.
Fakt: Väčšina sóje v USA a v iných krajinách je geneticky modifikovaná z toho dôvodu, aby farmári mohli používať veľké množstvá herbicídov.
Text pripravila: dh pre Magazín Pravdy, spracované zo zdroja Soy Online Service
Foto: SHUTTERSTOCK