Recept: Pácovaný losos
Predjedlo je pre hostinu nevyhnutnou predohrou.
Príprava: 1 deň
Pre 4 osoby potrebujeme:
1 filet čerstvého lososa bez kože (asi 1 kg)
300 g hrubej morskej soli
100 g kryštálového cukru
drvený badián
kôra z dvoch citrónov
kôra z dvoch limetiek
čerstvé bylinky (pažítka, kôpor, petržlenová vňať) nasekané na drobno
Postup:
V mise zmiešame soľ, cukor, badián, kôru z citróna a limetiek a dôkladne premiešame. Na plech natiahneme priesvitnú fóliu, na ktorú rozložíme polovicu namiešanej soli. Na ňu položíme lososa a vrch zasypeme zvyškom soli. Zabalíme a dáme do chladničky na 24 hodín. Lososa vyberieme, opláchneme studenou vodou a osušíme. Nakoniec obalíme v nasekaných bylinkách.
Náš tip:
Losos by mal byť vcelku, bez zárezov - pretože inak by hrozilo, že ho presolíme. Preto pracujeme s lososovým filetom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu