Presunúť na hlavný obsah

Limetkový koláč - keď sa sladkosť mieša s exotikou

Recepty

Limetka nepatrila donedávna k bežne používanému citrusovému ovociu, ale dnes už ju nájdete vo väčšine obchodov. Skúsiť teda môžete upiecť si netradičný dezert.

Limetový koláč

Suroviny:

Na cesto:
- 240 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 130 g mletých orechov
- nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného limetu
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 vajcia
- 170 ml smotany na šľahanie
- 200 g lučiny

Na pokvapkanie:
- 170 ml vody
- šťava z dvoch limetov
- 4 PL cukru

Na náplň:
- 300 g bieleho jogurtu
- 900 ml cmaru
- 150 g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného limetu
- šťava z jedného limetu
- 2 balíčky želatínového stužovača
- 200 ml vody

Postup:
Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do misy. Pridáme orechy, citrónovú kôru, vanilínový cukor, vajcia, smotanu a lučinu a pomocou elektrického ručného šľahača krátko vymiešame na hladké cesto. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej pri teplote 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C, v plynovej na stupni 3). Koláč necháme vo forme 5 minút vychladnúť a poprepichujeme ho špajdľou. Vodu s limetovou šťavou a cukrom prevaríme a pokropíme ňou ešte teplý koláč.

Na náplň zmiešame jogurt, cmar, cukor a limetovú kôru a šťavu. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale do cmaru a vmiešame do zmesi. Náplň rozotrieme na koláč a odložíme na 2 hodiny na chladné miesto. Pred podávaním ozdobíme prúžkami limetu a krájame na rovnako veľké kocky.

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk