Presunúť na hlavný obsah

Leto chutí sladko aj pikantne: Tak hor sa do zavárania!

Recepty

K letu neodmysliteľne patrí zaváranie a výroba marmelád, džemov či sirupov.

Do zaváranín sa používa celé alebo nakrájané zdravé ovocie či zelenina uvarené v cukrovom náleve s prídavkom sirupu či pektínu. Ovocie a zelenina sa zohrejú na teplotu od 75 do 100 stupňov Celzia. Vysoká teplota zlikviduje choroboplodné zárodky.

Zaváranie

  1. Na zaváranie používame iba ovocie a zeleninu v najlepšej kvalite. Podľa možností by plody mali byť čerstvo obraté.
  2. Pripravíme si iba toľko ovocia a zeleniny, koľko stihneme spracovať ešte v ten deň.
  3. Úzkostlivo dbáme na absolútnu čistotu spotrebičov, nádob aj pracovnej plochy. Aj minimálne znečistenie totiž môže znehodnotiť obsah celého zaváracieho pohára.
  4. Používame iba bezchybné a nepoškodené poháre a viečka. Dobre tesnia a počas spracovania nám neprasknú. Ak používame zaváracie poháre s gumičkou, tá by mala byť elastická. Nikdy nepoužívame  poškodené zaváracie gumičky, pretože dostatočne netesnia alebo sa neskôr pri otváraní trhajú.
  5. Zaváracie poháre, príslušné viečka a prípadne zaváracie gumičky pred každým použitím najskôr umyjeme saponátom a následne opláchneme čistou horúcou vodou. Poháre a viečka neutierame, iba ich necháme obrátené hore dnom na čistej utierke odkvapkať.
  6. Počas procesu zavárania musíme kontrolovať teplotu.

Skúste netradičnejší recept: Ostrá pochúťka z rajčín a papriky

Suroviny:
- 500 g sparených olúpaných rajčín nakrájaných na kúsky
- 500 g očistených paprík nakrájaných na kocky
- 150 g olúpanej, na kolieska nakrájanej cibule
- 100 ml vinného octu
- 1 vrchovatá KL mletej papriky
- 1 zarovnaná KL mletého čierneho korenia
- 1 zarovnaná KL soli
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker
- 350 g kryštálového cukru
- 8 kusov klinčekov

Postup:
Rajčiny sparíme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme striedky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Pripravenú zeleninu vložíme do hrnca, pridáme ocot, mleté čierne korenie, mletú papriku a soľ. Za občasného zamiešania asi 10 minút povaríme. Gelfix Super rozmiešame s 2 PL cukru a vmiešame do zmesi. Pridáme zvyšok cukru a opäť privedieme do varu. Povaríme 5 minút a ihneď plníme po okraj do pohárov, do ktorých sme vopred dali 1 klinček. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom.

Náš tip: Rajčiny majú ochranné vlastnosti pri dne, reumatizme, chorobách krvného obehu, ovplyvňujú tvorbu krvi a prospievajú pri obličkových chorobách.

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker

 

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk