Presunúť na hlavný obsah

Čerstvé ovocie v koláčoch - skúste to napríklad takto...

Recepty

Či je leto či zima, na sladké máme chuť stále. Ale leto núka jednu možnosť navyše.

Ochutiť svoje laskominky čerstvým sezónnym ovocím. Čo všetko môžete skúsiť? Tu sú naše tipy.

- dukátové buchtičky patria k jedlám, ktoré sa na stole presadia aj ako hlavný chod. Tradičný vanilkový krém však môže nahradiť ovocná pochúťka. Puding na buchtičky môžeme ochutiť malinami. Stačí pridať 200 g čerstvého ovocia a vymixovať. Pri podávaní môžeme okrem malinového krému k buchtičkám pridať aj tvaroh.
- moravské koláče sú sladké pochúťky z kysnutého cesta, ktoré zväčša napĺňajú gazdinky tvarohom, orechmi, makom či marmeládou. V sezóne čerstvého ovocia však môžeme pridať práve chutné a zdravé bobuľky. Fantázii sa medze nekladú, skúsiť môžete jahody, marhule, broskyne, ríbezle či čerešne alebo dokonca egreše.
- šišky, alebo ak chcete, fánky, sa síce zvyknú servírovať v čase fašiangov, ale čo tak vyskúšať ich aj ako prázdninový chod. Netradičným prekvapením budú šišky plnené rumovým melónom. Cesto a postup je navlas rovnaký ako pri bežných šiškách. Akurát pri vykrajovaní kolieska vložíte do každého kolieska kus červeného melónu, ktoré sme predtým zhruba tridsať minút marinovali v rume.
- kysnuté slané rožteky, ktoré sú slovenskou obdobou croisantov, dostanú nový rozmer, pokiaľ zmixujete slanú a sladkú chuť. Postup je nasledovný. Vykysnuté cesto rozdelené na malé trojuholníčky naplňte štvrtkou marhule a syrom feta, zaviňte do tradičného tvaru rožteka a následne obaľte tenučkým plátkom oravskej slaniny. Nechajte ešte desať minút postáť a následne upečte.
- osie hniezda plnené orechami alebo škoricou patria najmä k pochúťkam našich najmenších. Určite ich príjemne prekvapíte, ak pripravíte domáce osie hniezda - tradičnú plnku môžete nahradiť čerstvými ríbezľami a ríbezľovým džemom, ktorý môže byť priamo zo sporáka.
- pochúťky z lístkového cesta tiež patria k tradičnej výbave sladkej kuchyne. Skúsiť môžete napríklad šatôčky plnené marhuľou a čokoládou, ale tiež atypický dezert, kde ovocie tvorí hlavný základ a lístkové cesto obal. Takým je napríklad Pikantná šafranová hruška v obale. Hrušku uvarenú v hruškovom džúse prešpikujeme čili papričkou a následne obalíme do pásu natenko vyvaľkaného lístkového cesta. Hrušky poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a pečieme pri 150 stupňoch asi 25 až 30 minút.

Text pripravil: zg, s pomocou prílohy Recepty Pravdy - 50 pochúťok s čerstvým ovocím
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu