Test: Vyznáte sa v národných jedlách?
Čo je poľské národné jedlo, čím korenia v Thajsku a odkiaľ pochádza pojem gyros? Jedlo je súčasťou národných zvykov. Otestujte si svoje vedomosti o typických národných špecialitách.
1. Mole Poblano je národné jedlo
B: v Španielsku
C: v Mexiku
2. S akým vínom sa pripravuje francúzska špecialita Coq au Vin (kohút na víne)?
A: Bordeaux
B: Burgundské
C: Sauvignon Blanc
3. Čo je poľské národné jedlo?
A: bigos
B: guláš
C: boršč
4. Ako sa často korení v thajskej kuchyni?
A: rybacou omáčkou a limetou
B: karí práškom a pastou sambal oelek
C: sójovou omáčkou a chrenom wasabi
5. Škótsku špecialitu haggis nemá rád každý. Ide o
A: obličky na kyslo
B: pečený bravčový mozog
C: plnené ovčie žalúdky
6. Čo nepatrí do klasickej bolonskej omáčky?
A: zeler
B: bazalka
C: červené víno
7. Gyros je gréckym exportným hitom. Čo však znamená samotný pojem gyros?
A: kúsky mäsa
B: pečené
C: otáčať sa
8. Z akého druhu šalátu sa pripravuje Cézar šalát?
A: z rukoly
B: z rímskeho šalátu
C: zo šalátu Batavia
9. Čo nesmie chýbať vo švajčiarskom syrovom fondue?
A: griotka
B: citrónová šťava
C: cesnak
10. Čo je rigodon?
A: španielsky dezert z vajec, mandlí a šľahačky
B: grécky šalát s olivami, fetou a čili
C: francúzsky nákyp z vajec, mlieka, múky a šunky
Odpovedali ste správne?
1. C - v Mexiku
2. B - Burgundské
3. A - bigos
4. A - rybacou omáčkou a limetou
5. C - plnené ovčie žalúdky
6. B - bazalka
7. C - otáčať sa
8. B - z rímskeho šalátu
9. A - griotka
10. C - francúzsky nákyp z vajec, mlieka, múky a šunky
Test pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK