Presunúť na hlavný obsah

Recept: Sladký jablkový koláč

Recepty

Blíži sa sezóna letných jabĺk. Skúste s nimi tento recept.

Príprava: 15-20 minút

Pečenie: max. 40 minút
Náročnosť: pre začiatočníkov

Potrebujeme:
125 g hladkej múky
75 g práškového cukru
soľ
7,5 g prášku do pečiva
80 g vajec
250 ml mlieka
1 kg jabĺk
15 g masla
5 cl rumu
50 g vanilkového cukru
mletá škorica podľa chuti

Postup:
Do misy dáme hladkú múku s cukrom, štipku soli, prášok do pečiva, vajcia a za občasného miešania prilievame mlieko tak, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme trošku rumu a vypracujeme riedke cestíčko, podobné ako na palacinky. Jablká nakrájame na tenké plátky. Formu vymažeme a na dno navrstvíme jablká, prelejeme cestom a pridáme ďalšiu vrstvu jabĺk. Koláč necháme piecť v stredne vyhriatej rúre asi 30-40 minút. Po upečení ihneď posypeme vanilkou alebo škoricou.

Náš tip:
Koláč bude perfektný, ak ho podávame horúci, poliaty (pokvapkaný) medom s citrónovou šťavou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza