Orechy, ryby aj brokolica - zabojujte s nimi proti Alzheimerovi
Diéta bohatá na olivový olej, orechy, rybie a hydinové mäso a určité druhy zeleniny môže podľa amerických vedcov znížiť nebezpečenstvo vzniku Alzheimerovej choroby až o 40 percent.
S odvolaním sa na vedcov z Kolumbijskej univerzity v Spojených štátoch amerických to oznámila agentúra Reuters. "Diéta je najpravdepodobnejší spôsob ako znížiť riziko choroby. Vzhľadom na to, že chorobu nie je možné liečiť, je jej prevencia kľúčová," uviedla bádateľka Yian Guová, ktorá výskumný tím viedla.
Tím sledoval v priemere štyri roky 2148 ľudí vo veku nad 65 rokov. Žiadny z nich na počiatku štúdie Alzheimerovou chorobou netrpel. Počas štúdie sa ale začala vyvíjať u 253 z nich. Ako najmenej rizikoví vyšli z tohto ghľadiska tí, ktorí jedli veľa rýb, hydinu, orechy, rajčiny, brokolicu, špenát a ovocie, do šalátov používali olivový olej a dopriali si len málo červeného mäsa a tučných mliečnych výrobkov.
Alzheimerova choroba je najčastejšia príčina demencie. Postupne vedie až k strate sebestačnosti.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK