Jedzte ryby! Prospejú vášmu zdraviu + chutný recept
Ryby v porovnaní s inými druhmi mäsa obsahujú viac vody a menej tuku, aj ten sa vyskytuje vo forme polonenasýtených kyselín.
Vyšší obsah mastných kyselín znižuje hladinu zlého cholesterolu, a tým aj riziko ischemickej choroby srdca. Výhodou je tiež dobrá stráviteľnosť rybieho mäsa, ktoré je bohatým zdrojom niektorých minerálov a vitamínov A, B, D, E. Na nasledujúcom jedle šéfkuchára Jakuba Reimitza si môžu pochutnať aj ľudia s redukčnou diétou.
Recept: Grilovaná parmica so sicílskou caponatou a kandizovanou citrónovou kôrou
600 g parmice červenej
400 g baklažánu
20 g kapár
50 g červenej cibule
50 ml rajčinovej omáčky
20 g čiernych olív
1 ČL pínií
sirup z červeného vínneho octu
olivový olej Extra virgine
soľ + čerstvé čierne koreni
citrónová kôra
cukor
Caponata: baklažán olúpeme, nakrájame na kocky a usmažíme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, urestujeme a zmiešame s nasekanými olivami, kaparami a píniovými orieškami. Nakoniec pridáme rajčinovú omáčku a vínny sirup. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Citrónovú kôru nakrájame na kocky a pomaly kandizujeme v cukrovom rozvare.
Filé z parmice osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán.
Náš tip: Parmica červená (Mullus barbatus) je cenená morská ryba s pevným mäsom, ktoré chutí podobne ako krevety. Dosahuje veľkosť okolo 30 cm a váhu 500 g. Žije v Stredozemnom mori a pri atlantickom pobreží od Anglicka až po Severnú Arfiku, v lete blízko pobrežia, od jesene do jari aj v hlbšej vode.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Pravda