Pár tipov na chutné vianočné pečivo
Vianoce sú tu čo nevidieť, a vy pravdepodobne rozmýšľate, čím tento rok prekvapíte asvojich najbližších.
Okrem pekných darčekov si vianočnú atmosféru vychutnajte i vlastnoručne upečenými dobrotami. Ak máte malé deti, zapojte ich do pomoci pri pečení. Verte, ešte dlho budú spomínať ako mamičke pomáhali.
Pomarančové kolieska
Potrebujete:
200 g hladkej múky
80 g práškového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
2 polievkové lyžice nastúhanej pomarančovej kôry
štipka soli
4 žĺtky
120 g masla
Z múky, cukru, soli, pomarančovej kôry, žĺtkov a masla vypracujeme hladké cesto. Z neho potom tvarujeme guličky o veľkosti vlašského orecha (z tejto dávky vyjde približne 40 kusov). Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do každej guľky vtlačíme prstom jamku, do ktorej dáme trochu džemu. Pečieme asi 15 minút pri teplote 190 stupňov. Guľôčky sa počas pečenia rozlejú na kolieska.
Orechové toliare
Potrebujete:
225 g polohrubej múky
225 g cukru
225 g margarínu
225 g mletých orechov
1 balíček vanilínového cukru
na hrot noža prášok do pečiva
Plnka:
50 kusov orechov
2 čokoládové polevy
1 nutella
Zo všetkých prísad vymiesime hladkú guľu, ktorú dáme do chladničky odpočívať (minimálne 1 - 2 hodinky). Cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej z nich na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta s hrúbkou približne 3 mm. Postupne vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm. Uložíme ich na pleech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C. Teplé sú ešte veľmi krehké, tak opatrne s nimi! Keď toliare vychladnú spájame ich nutelou alebo kvapkou polevy a namočíme ich do polevy. Ihneď prilepíme orechy a odložíme do plechovej dózy.
Kvietky z lineckého cesta
Potrebujete:
370g polohrubej múky
1 palmarín
120g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 žĺtok
nastrúhaná kôra z jedného citróna
Všetko spolu vymiešame a dáme na pol hodiny do chladničky. Cesto po vychladnutí vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm. Pomocou formičiek na pečenie vykrajujeme kvietky. Upečieme ich. Po vychladnutí potrieme lekvárom jednu časť a spojíme s druhou kvetinkou. Nakoniec, jemne pofŕkame čokoládou.
Vanilkobvé rožky
Potrebujete:
350 g hladkej múky
150 g práškového cukru
100 g mletých orechov
250 g tuku
1 vajce
práškový cukor a vanilka na obaľovanie
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 2 hodiny v chladničke. Potom z neho vytvarujeme rožky a upečieme do svetloružova. Ešte horúce obalíme v cukre.
Náš tip na zdravé medovníčky:
Medovníčky zo špaldovej múky
400g hladkej špaldovej múky
120g medu
160g práškového cukru
60g tuku (Hera, Palmarin či iný)
2 vajcia
1 kávové lyžičky sódy bikarbóny
1 kávové lyžičky korenia do perníka
kôra z jedného citróna
Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme oddychovať na chladnom mieste približne 12 hodín. Potom už môžeme vykrajovať a ozdobovať medovníčky rôzneho tvaru.
Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK