Presunúť na hlavný obsah

Viete, ako si správne vybrať kávovar?

Recepty

Dáte si kávu? Pýtame sa návštev takmer hneď po príchode k nám. Káva sa totiž stala takmer rituálom nášho každodenného života.

Niekto má rád zalievanú kávu (tzv. "turka"), iný si naopak rád vychutná lahodné cappuccíno alebo nescafé. Ak si i vy chcete dopriať trochu luxusu vo vašej domácnosti, pravdepodobne vám skrsla v hlave myšlienka na vlastný kávovar. Po príchode do obchodu sa vám však na čele urobila vráska. Neviete totiž, ako sa v tej spleti rôznych kávovarov vyznať? Poradíme vám.

Dnešná ponuka kávovarov sa rozdeľuje na tri druhy. V prvej skupine sú plne automatické spotrebiče, ktoré majú jednoduchú obsluhu (častokrát sú digitálne a na spustenie stačí stlačenie jediného gombíka). Vždy majú vlastný zabudovaný mlynček, zásobník na vodu aj odpad. Ich cena sa pohybuje od 500 Eur vyššie. Manuálne, zvyčajne nemajú mlynček a kávu vkladáte pomocou špeciálnej páky. Cena je samozrejme oveľa nižšia (od 100 Eur do približne 300 Eur) Treťou skupinou sú kombinované, čiže poloautomatické.

Ak sa rozhodujete, aký kávovar kúpiť, všímajte si:

Espresso či prekvapkávaná?
Ktorú z nich by ste si vybrali? Táto otázka je veľmi dôležitá pri kúpe kávovaru. Nie všetky z nich totiž dokážu spraviť každý druh kávy. Esspresso, čiže podľa talianov rýchla káva, sa pripravuje pod vysokým tlakom a pretláčaná voda je zahriata na približne 95°C. Na jej prípravu treba mať kvalitnú zomletú kávu a kvalitný kávovar s tlakom nad 9 bar. Táto káva je kvalitnejšia a lahodnejšia, avšak oveľa silnejšia než napríklad cappuccíno alebo prekvapkávaná káva. Naopak ak kávu pijete viackrát za deň, vhodnejší bude pre vás ten, ktorý dokáže spraviť prekvapkávanú kávu.

Tlak alebo bar. Čo to je?
Táto informácia je pri kúpe pre vás veľmi dôležitá. Tlak, označovaný ako bar, vám totiž napovie, aké "zázraky" od vášho kávovaru môžete čakať. Vysokotlakové kávovary majú od 9-15 barov (voľte ho, ak radi pijete už spomínané esspresso) a nízkotlakové len niečo okolo 2bar.

Mletá verzus kapsule
Nuž nech sa rozhodnete akokoľvek vedzte, že každá z možností má svoje negatíva i pozitíva. Spotrebič, ktorý využíva na výrobu kávy kapsule, je samozrejme drahší (ak si totiž spočítate cenu kapsule a mlieka, zistíte, že sa vám na ňu viac oplatí ísť do kaviarne) , ale jeho údržba je oveľa jednoduchšia. Naopak, tie na mletú kávu sú lacnejšie, avšak údržba je náročnejšia. Preto je výhodou ak má kávovar i funkciu preplachovanie a odvápnenie.

A čo tak latté?
Poznáme ho i pod názvom Latte Macchiato. Skladá sa z 3/5 mlieka, 1/5 kávy a 1/5 našľahaného mlieka. Ak chutí i vám, vyberte si kávovar, ktorý obsahuje i napeňovač mlieka.

Pozor! Pri kúpe si všímajte si to, akú výšku má špeciálna páka na kávu. V prípade, že pijete kávu vo väčšej šálke, nemusí sa vám tam zmestiť. Výhodou je, ak má spotrebič výškovo nastaviteľnú časť pre rôzne druhy šálok. V neposlednom rade je dôležité, či sa dajú spraviť naraz dve kávy alebo len jedna. Komfortom je vynikajúca funkcia ohrevu šálok. Káva z teplej šálky totiž chutí naozaj vynikajúco.

Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK