Presunúť na hlavný obsah

Vlašské orechy zaženú podráždenosť

Zdravie a relax

Vlašské orechy sa k nám dostali z juhozápadnej Európy. Poznali ich už v antickom Grécku. Ani naše staré mamy na ne nedajú dopustiť.

Vlašské orechy sú nenahraditeľným zdrojom vitamínov, proteínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Nachádza sa v nich napríklad vitamín E, B1 (podporuje srdce a nervovú sústavu), B6 (výborný pre správne fungovanie mozgu). Okrem toho v ňom nájdete fosfor, železo, draslík, horčík, zinok či meď. Ich nevýhodou je vysoká kalorická hodnota. Odborníci napriek tomu odporúčajú, aby ste si denne dopriali za hrsť vlašských orechov. Prečo?

- Vďaka esenciálnym mastným kyslinám a lecitínu pomáha správnemu fungovaniu mozgu.
- Podporujú trávenie a črevnú mikroflóru.
- Ich vynikajúce účinky, najmä pre vysoký podiel lecitínu, pomôžu najmä študentom.
- Zaženú podráždenosť, stres a depresiu.
- Vlašské orechy obsahujú kyselinu alfa lipovú, ktorá je výborný antioxidant.
- Dodajú vám energiu.
- Dobre vplýva pri ochorení pľúc a astmy.
- "Naštartuje" oslabenú imunitu.

Na kašeľ zaberie o odvar z vlašských orechov
Potrebujete: Škrupiny z 12 orechov, 1/2 litra vody
Škrupiny dobre poumývajte, dajte do nádoby a zalejte 1/2 litrom teplej vody. Nechajte 4 hodiny odstáť. Po uplynutí ich ešte 1/2 hodiny povarte. Odparujúcu sa vodu dolievajte tak, aby po scedení ostalo 1/2 litra nápoja. Môžete ho i osladiť. Pite ho 2 až 3 krát denne po 2dcl. Tento odvar odstráni hlieny z priedušiek.

Text: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK